Salariul pentru un gunoier în România e plătit destul de prost. Câștigă un salariu mediu net de 2.400 de lei. În Germania, însă, situația stă destul de diferit.
Circa 177.000 de bărbați și femei au fost angajați în industria de eliminare a deșeurilor în 2022 în Germania. Industria de eliminare a deșeurilor joacă un rol important, doar în Germania, aproximativ 40 de milioane de tone de deșeuri menajere sunt generate în fiecare an. De obicei e împărțit pe categorii, cum ar fi hârtie, deșeuri organice și deșeuri reziduale.
Cei care au un job în industria de eliminare a deșeurilor au o mare responsabilitate față de societate. Ei sunt cei care au grija ca deșeurile să fie colectate în mod regulat conform unui program fix și apoi reciclate în instalațiile corespunzătoare.
Citește și Cât câștigă meșterii din România: ce salariu are un lăcătuș mecanic
Un angajat care lucrează de trei ani, spre exemplu, câștigă în medie 745 de euro pe lună pentru gestionarea deșeurilor private, adică aproximativ 3600 de lei. Dacă persoana alege să lucreze într-o coompanie din sectorul public, salariul mediu va fi în jur de 1.017 de euro, adică aproximativ 4.900 de lei.
Salariul mediu brut pentru un gunoier este de 3.837 de euro, adică aproximativ 18.000 de lei. Valoarea se referă la o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.
În cazul în care ați absolvit formarea profesională, ea e de regulă grupa de salarizare E5, iar dacă nu ați absolvit-o este grupa E1. Alternativ, puteți decide să lucrați ca angajat într-o companie privată de gestionare a deșeurilor.
Un gunoier, angajat din companiile de salubritate, are un salariu mediu net de 2.500 de lei. Salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deși în ultimul deceniu veniturile nete din acest sector de activitate au crescut cu 124%.
Dacă vorbim de un șofer de camion al unei companii de salubritate, primește un salariu lunar net de 3.300 de lei, plus sporul de rușine, în valore de 15% din salariul de bază.
Citește și Angajări Mega Image 2023. Cât câștigă pe lună un casier în magazinele din București
Un salariat din domeniul salubrității ar putea câștiga mai mulți bani decât un angajat care are studii superioare. Salariul minim brut a crescut din 1 ianuarie 2020 de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. Acest lucru înseamnă că în fiecare lună, un angajat primește 1.346 de lei în mână, fără vreun alt spor. Pe lângă sporul de rușine de condițiile vătămătoare, unii gunoieri primesc și spor de vechime în muncă. Gunoierii pot ajunge să primească și un salariu de 2.500 de lei pe lună în România.
Totuși, salariul unui gunoier din România e mic dacă luăm în considerare cât are un gunoier din Germania, care poate să primească și aproximativ 18.000 de lei.