Cât câștigă un zilier în România. Tariful minim pe oră a fost majorat

Nu doar angajații au beneficiat de creșterea salariului minim brut pe România de la 1 iulie 2024, ci și zilierii, plata minimă orară a acestora fiind modificată.
Filip Stan
07 oct. 2024, 14:20
Cât câștigă un zilier în România. Tariful minim pe oră a fost majorat

Nu doar angajații au beneficiat de creșterea salariului minim brut pe România de la 1 iulie 2024, ci și zilierii, plata minimă orară a acestora fiind modificată. Astfel, în prezent, o zi de muncă este mult mai bine plătită, comparativ cu promisiunile pe care oamenii le primeau la finalul anului 2023.

Salariile zilierilor din România s-au modificat. Sumele pe care le câștigă în prezent

Salariul minim brut din România a fost majorat la data de 1 iulie 2024, iar asta a dus și la creșterea tarifului minim pe oră pentru zilieri. Legea care reglementează activitatea zilierilor stabilește o legătură directă între remunerația acestora și salariul minim pe economie. Astfel, plata minimă pe oră a zilierilor trebuie să fie echivalentă cu remunerația orară minimă a angajaților care primesc salariul minim pe țară.

„Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”, se arată în art.1 din HG nr. 598/2024.

Majorarea salariului minim pe țară a dus la o creștere a tarifului minim orar pentru zilieri. Astfel, de la 19,960 de lei pe oră, s-a ajuns la 22,024 de lei pe oră. Ca urmare, pentru o zi de lucru de opt ore, munca unui zilier trebuie plătită cu minimum 176,192 de lei, față de 159,68 de lei, cât fusese stabilit la finalul anului anterior.

Citește și: Ce a cumpărat un român care lucrează în Anglia cu banii pe două ore de muncă. Imaginile care i-au scandalizat pe internauți

Legea 52/2011, care reglementează munca zilierilor, stabilește cine și în ce condiții poate beneficia de munca acestora. Conform act normativ menționat, ”o persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani”.

De asemenea, durata activității ocazionale este de minimum o zi, corespunzătoare cu 8 ore de muncă. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, dar zilierul minor va putea lucra 6 ore pe zi, însă nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Aceeași lege precizează că ”dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă”.

Citește și: Salarii de 3.000 de euro pentru doar patru ore de muncă pe zi. ”Aș accepta și începători. Le dăm chiar și banii înainte”

 

DailyBusiness
Se dau bani pentru încălzire! Cum poți avea parte de acest beneficiu
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Orașul care s-a transformat într-un adevărat Big Brother. Oamenii sunt filmați și monitorizați pas cu pas
Capital.ro
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat chiar azi
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Gratuitatea momentului în România! 50% reducere la toată lista
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Andreea Tonciu, pregătită de Asia Express. Cu cine ar participa vedeta
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
„Nu a fost doar o mamă” Fiul Mariei Campai, românca ucisă de un adolescent de 17 ani, își strigă durerea. Unde va avea loc înmormântarea Mariei
Cancan.ro
Scenă violentă în emisiunea Mireasă! Ce i-a putut face Simona unei biete pisici care se plimba și ea prin curte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția îți face dosar penal. Iei amendă, predai și permisul. Mii de români fac asta în timpul liber
StirileBZI
Facturile se vor dubla după 1 aprilie 2025! Creșterile ar putea fi de până la 120%
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Declarații Antisemitice și Propaganda Legionară: Diana Șoșoacă Sub Lupa Autorităților
MediaFlux
ZIUA de PENSII, MODIFICATĂ! Cinci MILIOANE de SENIORI, VIZAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău