Cel mai recent calcul legat de cheltuielile Rusiei cu războiul din Ucraina a fost făcut de revista americană „Sopref”, specializată în sectorul militar, şi a avut în vedere plata soldaţilor ruşi, muniţie, gloanţe şi rachete şi costul reparaţiei echipamentului militar pierdut sau deteriorat.
Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de rachete de croazieră şi arme care au fost folosite în timpul războiului, care au costat în jur de 1,5 milioane de dolari fiecare. Aceste cifre nu includ pierderea economică a Rusiei cauzată de sancţiunile internaţionale şi despre care Casa Albă spune că ar putea rămâne în vigoare chiar dacă Rusia îşi retrage trupele.
Citeşte şi: Cadavrul unui voluntar ceh a fost descoperit într-o groapă comună de lângă Kiev
Pe lângă costurile directe ale finanţării războiului, mai sunt şi consecinţele economice, determinate atât de sancţiuni, cât şi de sfârşitul relaţiilor economice şi comerciale: în Rusia, prăbuşirea economiei de astăzi este de 3 ori mai profundă decât cea din 2020 datorată pandemiei.
Potrivit ultimelor estimări ale FMI, publicate pe 19 aprilie, după o creştere de 4,7% în 2021, PIB-ul Rusiei în acest an se va contracta cu 8,5%, iar următorul cu 2,3%, într-o cădere abruptă faţă de estimările anterioare. De fapt, în ianuarie, Fondul a prezis o creştere de 2,8% pentru Rusia anul acesta şi 2,1% anul viitor.
Pentru a finanţa războiul din Ucraina, dar şi celelalte cheltuieli curente, Rusia se bazează în proporţie covârşitoare pe exportul de petrol şi gaze, care aduce Moscovei în jur de 20 de miliarde de dolari lunar.