Electrocasnicele românilor consumă foarte multă energie electrică, după cum arată statisticile europene. O simulare de cost arată că pentru 100 de cicluri de spălare, o mașină de spălat clasa G va consuma cu 100 lei mai mult decât o mașină clasa A. Așadar, depinde foarte mult ce clasă energetică alegem să aibă electrocasnicele noastre. Diferența se va vedea negreșit pe factură.
Citește și: Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună
Suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de energie electrică pe cap de locuitor, iar acest lucru este cauzat de consumul mult prea ridicat al aparatelor electrocasnice, spre deosebire de țările din vestul Europei, unde energia electrică este folosită majoritar pentru încălzirea și răcirea locuinței și prepararea apei calde.
Principalii consumatori de energie electrică într-o gospodărie sunt electrocasnicele precum combinele frigorifice, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, uscătorul și cuptoarele electrice.
Ca o curiozitate, la fiecare deschidere de ușă temperatura în fridiger crește cu aproximativ 3 grade Celsius, lucru ce face ca aparatul să consume mai mult, și luând în considerare de câte ori pe zi deschidem frigiderul, costurile sunt, cumva scuzabile.
Începând cu martie 2021, eticheta energetică a fost înlocuită pentru o parte dintre aceste electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat și combinele frigorifice, astfel încât acestea sunt clasificate pe o scară de la A la G, eliminând categoriile A+, A++. Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele sunt supuse, astfel încât eticheta să fie mai ușor de citit și cu informații clare care să permită consumatorului să compare și să-și calculeze mai bine eficient investiția pe termen lung.
În cazul mașinilor de spălat, etichetele actuale au înlocuit consumul anual cu cel raportat la 100 de cicluri. În cazul mașinilor de spălat vase, cu o capacitate de 14 seturi, consumul mediu poate ajunge să fie dublu pentru o mașină din clasa F față de una din clasa A. Pe lângă clasa energetică, timpul de funcționare este la fel de relevant: un aparat frigorific poate genera costuri de 2 ori mai mari pe lună decât o mașină de spălat, întrucât acesta funcționează 24/7. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de 3 ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A, arată o analiză a infoclima.ro.
Deși nu par într-atât de relevante la prima vedere, clasele energetice și modul în care utilizăm electrocasnicele pot avea un impact semnificativ asupra bugetului familial. În cazul României, din consumul de energie total, cel de natură termică reprezintă un procent mai ridicat decât cel electric. Acest tip de energie este asigurat în mod direct prin arderea combustibililor precum gazul sau lemnul. Costul facturii de gaz poate să fie în medie de 2 ori mai mare decât al facturii de energie electrică.
Astfel, problema la nivel la național ține de eficiența energetică. Locuințele Românilor consumă anual pentru încălzire și răcire între 150 și 400 kWh/m2. Cel mai indicat lucru pe care îl poți face pentru a scădea costul utilităților este de a îmbunătății anvelopa clădiri, însă acest lucru implică un preț mare, astfel că varianta mai realizabilă este reducerea consumului electric existent.