Cât costă aerisirea caloriferelor şi verificarea centralei. Ştuţul este cheia unei ierni călduroase

Aerisirea caloriferelor te poate costa 400 de lei dacă apelezi la o firmă specializată. Suma se poate dubla dacă este nevoie şi de verificarea centralei.
Filip Stan
20 oct. 2023, 18:20
Cât costă aerisirea caloriferelor şi verificarea centralei. Ştuţul este cheia unei ierni călduroase

Cât costă aerisirea caloriferelor şi verificarea centralei. Economisești 400 de lei dacă știi să-ți aerisești corect caloriferele și nu vei mai fi nevoit să apelezi la serviciile unei firme specializate care să facă asta.

Aerisirea caloriferelor te poate costa 400 de lei dacă apelezi la o firmă specializată. Dar dacă urmezi pași de mai jos poți economisi acești bani:

Iată cum se face aerisirea caloriferelor, etapele de urmat:

Oprește centrala termică – în cazul în care deții centrală proprie. Apoi trebuie încărcată instalația până când presiunea de la nivelul caloriferelor (când sunt reci) să fie peste 1,5 bar.

Oprește robineții tur și retur – mai întâi trebuie închis robinetul tur (superior), ca să nu crească presiunea în calorifer, apoi robinetul retur (inferior). Închiderea robineților oprește alimentarea cu apă.

Dacă sunt robineți cu cap termostat, aceștia pot fi opriți urmărind gradația.

Așază sub calorifer (sub ștuțul aerisitorului) un vas pentru colectarea apei care va fi evacuată în timpul procesului de aerisire.

Eroarea uriașă pe care o fac românii atunci când pornesc centrala termică! Foarte puțină lume știe ce trebuie făcut

Deschide robinetul de aerisire folosind cheia sau o șurubelniță. În acest moment apa va începe să iasă din calorifer, inițial cu întreruperi deoarece iese împreună cu aerul.

Deschide treptat și robinetul de retur, atunci când apa începe să curgă cu aer, pentru a elibera presiunea din calorifer. Vei ști că aerul a fost eliberat în totalitate în momentul când apa va curge lin.

Închide robinetul de aerisire în momentul în care apa curge lin pentru a echilibra presiunea. Deschide apoi și robinetul de tur la maximum. În acest moment aerisirea caloriferului este făcută și poți trece la etapa de testare.

Fie că avem centrală de apartament sau suntem branşaţi la reţeaua de termoficare, sistemul de încălzire trebuie pregătit pentru iarnă.

De câte ori faceţi aerisirea la un bloc? Fac de patru, cinci ori. Trebuie să o folosim pe o temperatură medie la apă caldă, să nu fie potrivită apa caldă pe o temperatură foarte mare în aşa fel încât să trebuiască să o combinăm cu apă rece pentru că nu are sens. Este o risipă degeaba. O vom potrivi pe undeva la 43 de grade. Iar la butonul de temperatură a căldurii să fie în jur de 40-45 de grade. În felul ăsta nu vom avea valuri de căldură.„, spune un instalator pentru Observator

Asociaţiile de locatari din Bucureşti au început deja pregătirile. Ca să scape de griji, unii au angajat instalatori care să se ocupe de tot.

Aeriserea caloriferelor se face şi de către cei cu centrală proprie

Operaţiunea trebuie făcută şi de cei cu centrală proprie. Dacă nu vă pricepeţi, un specialist vă costă în jur de 250 de lei. Pentru a fi siguri că nu avem probleme în sezonul rece, specialiştii ne recomandă să facem o revizie tehnică a centralei, an de an. Preţul pentru o astfel de intervenţie începe de la 200 de lei şi poate să ajungă până la 400 de lei.

Dacă cei cu centrală proprie pot face economie, cei branşaţi la reţeaua de termoficare vor scoate şi mai mulţi bani din buzunare iarna aceasta. Până la finalul anului sunt obligaţi să monteze repartitoare. În funcţie de firma de la care veţi cumpăra repartitorul, acesta poate să coste între 150 şi 200 de lei. Spre exemplu pentru o garsonieră, aceasta investiţie se va ridica la 600 de lei şi va creşte în funcţie de dimensiunea aparrtamentului dumneavoastră. Dacă aveţi un apartament cu 4 camere, atunci veţi plăti peste 1.000 de lei.

Citirea lor costă încă 3 lei, pe lună, pentru fiecare repartitor în parte. Oamenii spun că acest sistem nu face decât să crească factura la agent termic. Cei care nu se vor conforma riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc. Se dau amenzi uriașe pentru cei care nu respectă această regulă

Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc. Locuitorii de la bloc trebuie să respecte anumite reguli. Unele dintre ele sunt impuse prin legi, altele de asociațiile de proprietari. Un exemplu în acest sens e legea care îi obligă pe românii racordați la sistemele centralizate de încălzire să-și monteze în casă un anumit dispozitiv. Vorbim despre repartitoarele de căldură.

Citește și Melodia pe care nu ai voie să o asculți sub nicio formă la volan. Motivul neașteptat pentru care îți poate pune viața în pericol

Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc

Cine nu își montează aceste repartitoare până la final de an riscă amenzi de până la 1000 de lei.

Potrivit legii, e obligatoriu să fie montat câte un repartitor pe fiecare calorifer din imobil. Aparatul măsoară căldura dată de calorifer, dar și aerul din locuință. Repartitoarele nu au acceași eficiență peste tot, spre exemplu în blocurile care nu au fost izolate sau în cele care nu au instalațiile la căldură reabilitate. În țara noastră gradul de contorizare e de 50%, aceasta fiind cea mai mică valoare din Europa.

Nicușor Dan: „Problema o avem pe reţeaua principală că acolo sunt pierderile cele mai mari, pe secundară pierderile sunt relativ mici”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost întrebat recent care e starea rețelei de termoficare din București, iar edilul a spus că se lucrează pe zece mari șantiere.

„Problema o avem pe reţeaua principală că acolo sunt pierderile cele mai mari, pe secundară pierderile sunt relativ mici. Pe reţeaua principală, 2017-2018, s-au făcut sub 10 kilometri pe an, în 2019 şi 2020 s-au făcut cam 20-25 de kilometri pe an.

Noi în 2021 am făcut 28, în 2022 am făcut 32, în 2023 sper să facem 50, adică în momentul de faţă avem vreo 10 şantiere mari care sunt deschise şi pe care fiecare dintre ele se lucrează”, a explicat Nicuşor Dan, întrebat despre stadiul lucrărilor la reţeaua de termoficare, într-o emisiune difuzată de postul B1 TV.

Citește și Trecerea la ora de iarnă 2023. Când și de ce trebuie să dăm ceasurile cu o oră înapoi

Primarul a precizat că ar vrea ca anul acesta să se poată realiza reabilitarea a 50 de kilometri din rețeaua de termoficare.

„Pe termoficare, într-adevăr, am fost optimist, am spus 100 km pe an, după care am spus 50 şi în sfârşit anul acesta eu sper să ajungem la 50 de kilometri. Ce e important este că calitatea serviciului creşte. După ani de zile în care a scăzut, calitatea serviciului creşte.

Cel mai simplu indicator, câtă apă pierzi, pentru că, cu cât pierzi mai multă apă, cu atât presiunea şi căldura care ajunge e mai mică. Dacă pierzi mai puţină, ajunge mai mult. După 10 ani în care s-a pierdut tot mai mult, în acest mandat a început să se piardă mai puţin. Faţă de cel mai rău an, care a fost 2020, undeva la 20% mai puţin pierdem acum – în 2022, unde avem date certe. În 2023 va fi mult mai bine”, a completat Dan.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Animalul cu memorie excelentă, care poate călători pe distanțe mari cu puțină hrană și apă. E de mare ajutor în gospodărie, dar mulți îl consideră încăpățânat și greu de crescut
Capital.ro
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Noi detalii în cazul morții Andreei Cuciuc! Din ce cauză a murit fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Mircea Lucescu critică defensiva României după victoria cu Cipru, 4-1
MediaFlux
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov