Înainte de Revoluție, se spunea despre Trabant că este ”mașina de carton” a săracului. Era fabricată în fosta Republică Democrată Germană (RDG) și costa cam 25.000-35.000 de lei, în timp ce o Dacie 1300 avea un preț cel puțin dublu – 70.000 de lei.
În 1991, nemții au încetat să mai fabrice Trabant, astfel că această mașină a intrat între timp în rândul celor de colecție și este destul de căutată.
Astăzi, în România, mai găsim câte un Trabant doar prin garajele colecționarilor și… pe internet, unde sunt mai multe grupuri de fani ai mașinii est-germane, notează adevarul.
Și dacă e cerere, o și ofertă. Potrivit anunțurilor prin care se vând astfel de mașini, prețul cerut pleacă de la 1.000 de euro și poate depăși 15.000 de euro!
Într-unul dintre anunțuri, proprietarul unui Trabant vinde mașina cu 6.000 de euro. ”De vânzare Trabant 601 din 1990 Recondiționat, cu acte la zi! – 6.000 euro”, se menționează în anunț.
Internauții au făcut numeroase comentarii referitoare la această ofertă. Cineva i-a scris proprietarului că mașina respectivă ”face și 10.000 de euro”, în timp ce un alt comentator a considerat – mai în glumă, mai în serios – că prețul cerut ar fi exagerat – ”Scump, frate! Dincolo era mai ieftin!”.
Un alt internaut a apreciat starea în care se află Trabantul scos la vânzare: ”La cum arată nici nu ar trebui scos pe stradă vreodată”.
Citește și Veste bună de la BNR despre banii românilor. Sunt favorizaţi cei cu economiile în dolari
Altcineva a spus că a văzut în trafic, recent, o mașină Trabant care ”mergea lejer cu o sută (km/h – n.r.) pe autostradă”. Evident, informația nu a putut fi verificată, însă un lucru e cert: conform parametrilor de producție, Trabant 601, cel mai popular model adică, prindea teoretic maximum 100 km/h, viteză pe care o putea atinge în 60 de secunde!
Într-un comentariu se spune că, indiferent de bancurile care se făceau pe seama Trabantului, această mașină ar fi fost, la vremea ei, una pe care te puteai baza. ”Era un automobil cu care îți făceai treaba. Eu m-am răsturnat cu ea si a rămas întreagă fără crăpături”.
Nu au lipsit nici criticile privind fostul autoturism est-german. ”Atât au putut să producă comuniștii germani în timp ce frații lor din Germania Federală produceau BMW, Mercedes, Porsche, Opel și alte vehicule la care le puteai spune mașini!”, a scris un internaut.
Alții și-au amintit, în contextul anunțului, bancuri despre Trabant din anii comunismului. Iată, mai jos, două dintre acestea.
”Știți câți metri are Trabantul? Șapte, cu tot cu fum”
”De ce Trabantul nu are centuri de siguranță? Ca să nu creadă lumea că ți-ai luat rucsac”
Citește și Se dau 500 de lei pe card! Câți români au primit deja banii