Diplomele de Bacalaureat au prețuri care pornesc de la 20 de lei, dar pot ajunge până la sute de lei. Cele mai vechi au și cele mai mari scoruri.
În țara noastră se dă BAC-ul de aproape o sută de ani. În vara anului 2025 se face fix un secol de la apariția sa, tocmai de aceea cei care încep atunci clasa a XII-a din anul școlar 2024-2025 vor trece printr-un moment istoric. Diplome ale absolvenților, din decursul istoriei, sunt scoase la vânzare, cu acest prilej.
Constantin Anghelescu, politician, medic român și profesor universitar, e cel care a avut ideea, în 1925, ca românii să susțină exaenul de Bacalaureat, după modelul francez. La vremea respectivă, era minister al Instrucțiunii, actuala instituție a Ministerului Educației.
La fel ca examenul de acum, și primul Bacalaureat avea două sesiuni. Prima era în perioada 25 iunie – 10 iulie, iar cea de-a doua, între 15 și 30 septembrie. Absolvenții de liceu aveau 3 examene scrise, fiecare eliminatoriu, dar și probe orale, pe care le dădeau cu 7 membri din minister.
Elevii aveau probe atât la limba și literatura română, cât și la istoria românilor, geografia României, instrucția civică și limbă modernă, după caz. În funcție de liceu, se adăugau și două materii speciale la Bacalaureat, un examen care chiar era de temut.
Citește și RCA 2024. Marcel Boloş, despre plafonare: „Aşteptăm analiza pe care o face ASF”