Cât costă eliberarea frecvenţelor de telefonie mobilă în acest an

Costurile eliberării benzilor de frecvenţe radio care vor fi scoase la licitaţie în acest an pentru furnizarea de servicii de comunicaţii de bandă largă însumează 234,4 milioane de euro, din care ANCOM va suporta 30 milioane de euro, iar diferenţa va reveni operatorilor câştigători ai licenţelor.
Romania TV
24 ian. 2012, 20:17
Cât costă eliberarea frecvenţelor de telefonie mobilă în acest an

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în calitate de iniţiatori, au lansat, marţi, spre consultare publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind eliberarea benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1.747,5-1.785 MHz, 1.842,5-1.880 MHz şi 2.500-2.690 MHz.

„Aceste benzi, aflate în prezent parţial în utilizare guvernamentală de către MApN, urmează a fi scoase la licitaţie de către ANCOM în vederea furnizării de servicii de comunicaţii de bandă largă. ANCOM urmăreşte să stimuleze astfel concurenţa în piaţa de comunicaţii, pentru a oferi consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere şi pentru a extinde accesul la aceste servicii în zonele rurale şi în acele zone în care instalarea reţelelor fixe de comunicaţii este dificilă sau ineficientă din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Eliberarea benzilor de frecvenţe radio de către MApN presupune schimbarea destinaţiei şi reorganizarea utilizării acestor benzi, acest lucru putând fi realizat numai după mutarea aplicaţiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigaţie aeronautică, radiocomunicaţii pentru comanda şi controlul forţelor armate şi supravegherea spaţiului aerian al României) în alte benzi de frecvenţe radio, se spune în comunicat.

Reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio presupune o serie de costuri generate de achiziţia noilor echipamente şi instalarea acestora în vederea continuării îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina MApN sau a unităţilor subordonate.

„Este aşadar esenţial ca MApN să beneficieze de un orizont de timp suficient pentru achiziţia şi instalarea noilor echipamente, dar şi de resursele financiare necesare pentru eliberarea acestor benzi de frecvenţe radio”, se precizează în comunicat.

MApN a evaluat costurile presupuse de schimbarea destinaţiei sau reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio la 93 de milioane euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane euro în cazul benzii de frecvenţe radio 2.500-2.690 MHz şi la 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvenţe radio 1.747,5-1.785 MHz şi 1.842,5-1.880 MHz.

„Aceste costuri vor fi suportate parţial, într-un cuantum egal cu valoarea în lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului încasat de ANCOM) sumă ce va fi achitată în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri şi cheltuieli”, se menţionează în comunicat.

Diferenţa până la costurile totale estimate se va suporta din taxa de licenţă încasată de la fiecare dintre câştigătorii procedurilor de selecţie care vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe radio eliberate de MApN.

„Această măsură de compensare a costurilor va asigura continuitatea funcţionării serviciilor guvernamentale, permiţând României îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în calitate de membru NATO. Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanţă, MApN va elibera benzile de frecvenţă în cel mult şase luni de la achitarea sumelor prevăzute de proiectul de act normativ”, se mai spune în comunicat.

Condiţiile tehnice de eliberare a benzilor, precum şi alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol care va fi încheiat între ANCOM şi MApN.

În decembrie, ANCOM a anunţat că va organiza în 2012 prima licitaţie pentru frecvenţele radio disponibile din benzile de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote, asigurând astfel posibilitatea intrării unor noi competitori pe piaţa de telefonie mobilă.

De asemenea, ANCOM va face demersuri pentru eliberarea şi includerea în licitaţie a benzilor de 800 MHz şi 2.600 MHz, utilizate în prezent parţial de către Ministerul Apărării Naţionale.

Pentru asigurarea continuităţii furnizării serviciilor de comunicaţii mobile, ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange România şi Vodafone România, şi, respectiv, la 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote România.

Pentru prelungirea licenţelor, Orange România şi Vodafone România vor achita către bugetul de stat o taxă de licenţă, al cărei cuantum a fost stabilit de Guvern la nivelul de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator, valoare proporţională cu sumele plătite la obţinerea licenţelor în anul 1996, calculată de ANCOM pe baza indexării valorilor istorice ale licenţelor.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenţa GSM în banda de frecvenţe de 900 MHz primită în 1996.

Potrivit ANCOM, soluţia aleasă asigură şanse egale şi operatorului RCS&RDS, care nu deţine în prezent drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1.800 MHz.

În cazul Cosmote România, a cărui licenţă de telefonie mobilă expiră în 2014, operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele două licenţe – 900 MHz şi 1.800 MHz.

RCS&RDS este cel mai mare operator de telecomunicaţii prin cablu. Compania este prezentă şi pe segmentul telefoniei mobile din generaţia a treia (3G), după ce a câştigat o licitaţie în acest sens în octombrie 2006. Licenţa a costat 35 milioane de dolari.

 

DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au fost afectați
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
substantial.ro
Trupe nord-coreene trimise în Rusia pentru a sprijini conflictul cu Ucraina
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia