Apropierea toamnei a scos oamenii la grătarele aflate în apropierea marilor orașe la copt vinete și ardei. Mulți vor să știe cât costă ingredientele pentru un borcan de zacuscă anul acesta și dacă mai merită să o prepari singur în casă sau mai bine să o cumperi din supermarket.
Dacă în trecut acest preparat era considerat accesibil pentru orice buget, zacusca a devenit o adevărată delicatesă, ținând cont de prețuri. Nu oricine își mai permite să o gătească acasă și din ce în ce mai mulți români se limitează la câteva borcane cumpărate din magazin. Toate acestea se întâmplă din cauza prețurilor mari la legume.
Pentru un preparat delicios este nevoie de ingrediente de înaltă calitate, iar producătorii au crescut prețul de la o lună la alta. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza condițiilor meteo, care au dus la recolte mai puține, însă și din cauza prețurilor la utilități, care au făcut ca agricultura să fie o practică mai constisitoare.
În pieţe, și din cauza temperaturilor foarte mari de până acum, oamenii nu prea s-au îngrămădit să cumpere vinete și ardei. Tocmai de aceea și prețurile care urcaseră până aproape de 10 lei pentru kilogram de ardei roșii sau gogoșari au coborât până la 6-7 lei kilogramul. Vinetele se găsesc la 3-4 lei kilogramul.
„Nu mai vine lumea la piață ca altă dată. Tinerii preferă să cumpere totul din supermarket decât să-și gătească ei. S-a dezvăţat lumea să vină la piaţă. Cei mai în vârstă încă vin să cumpere vinete și ardei. Ei știu că gustul la zacusca făcută în casă nici nu se compară cu cea din magazin. Și la noi totul s-a scumpit! Ce să facem? Am băgat bani mulți în producție, acum încercăm să scoatem din investiție. Că nu o să aruncăm produsele pe câmp“, a spus Elena, o vânzătoare din Piața Sudului, potrivit StirileBzi.
Principalele ingrediente pentru zacuscă sunt vinete, gogoşari, ardei gras şi kapia, ceapă și morcov. În total ajungem la un preț de 25 de lei pentru o cantitate de zacuscă suficientă pentru a umple trei borcane.
Făcută corect şi păstrată la răcoare în cămară sau în beci, zacusca îşi menţine savoarea chiar şi doi ani. De asta s-au convins şi gospodinele care nu lasă să treacă toamnă fără să mai facă o porţie de zacuscă.