Cât costă instalarea panourilor fotovoltaice şi în cât timp se recuperează investiţia, sunt întrebările pe care le au tot mai mulţi români, mai ales după ce preţul la energie a explodat.
Românii devin tot mai interesaţi de panourile fotovoltaice. Anul trecut, 150 de clienţi casnici ai E.ON Energie România au devenit prosumatori prin soluția E.ON Solar Home, care îi ajută să-și producă singuri energie verde cu ajutorul panourilor fotovoltaice și să-și reducă astfel facturile de energie, potrivit wallstreet.ro.
Citeşte şi Se schimbă legea energiei. Avantaje pentru românii care îşi montează panouri solare
Au fost montate 3.500 de panouri fotovoltaice, care au generat 300 MWh pe an, suficient pentru a ilumina o casă cu 10 becuri timp de 200 de ani. De asemenea, emisiile de dioxid de carbon au fost reduse cu 646 tone pe an, adică echivalentul emisiilor a 162 de mașini pe an.
Potrivit specialiştilor, factura la energie poate fi redusă chiar și cu 90%. Un sistem fotovoltaic de 3 kW produce, în medie, 3.500 kWh/an, suficient pentru acoperirea unui consum mediu lunar de aproximativ 300 kWh.
Preţurile fotovoltaicelor încep la E.ON de la 25.000 de lei. Este important să ştiţi că puteţi plăti în rate lunare fixe pe o perioadă de 1, 3, 5 sau 7 ani. Potrivit specialiştilor, instalarea durează panourilor fotovoltaice dureaiă aproximativ 30 de zile, iar garanţia la echipamente este de 15 ani.
De asemenea, recuperarea investiției se realizează între 2 și 4 ani, în funcție de puterea instalată a sistemului fotovoltaic.
E.ON oferă și soluții de stocare a energiei produse acasă. Sistemul propus este unul hybrid, on-grid sau off-grid, pe baterii, de la 5 până la 15 kW, cu o garanție de 10 ani acordată de producător. Sistemul stochează energia produsă de panourile fotovoltaice și o livrează atunci când producția este mică sau nu mai există. De asemenea, poate prelua consumul de energie electrică al casei atunci când alimentarea din rețea este întreruptă.
De exemplu, o baterie de 5 kW poate asigura timp de 12 ore consumul obișnuit al casei, format din: becuri, televizor, frigider, laptop, centrală termică pe gaz.