Vremea din acest an i-a forțat pe legumilcultori să majoreze prețurile mărfurilor, iar printre cele mai afectate a fost chiar varza, leguma poate cea mai căutată în prag de iarnă. În timp ce unii români susțin că un kilogram de varză este mai scump ca oricând, alții sunt de părere că își merită prețul, având în veder emunca depusă.
Citește și: De ce să pui un cartof în varza murată. Acest truc te ajută să scapi de o mare problemă
Comparativ cu alți ani, comercianții și agricultorii români vând acum varza cu 3,50 de lei/kg. În anul 2022 însă, cei care doreau să se bucure de varză românească ar fi trebuit să scoată din buzunar nu mai puțin de 6,90 de lei/kg, diferența fiind considerabilă.
În cadrul unei postări pe Facebook, reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) au semnalat faptul că „samsarii din piețe au ridicat prețul la varză”. Postarea a stârnit numeroase reacții negative din partea internauților.
„Aleg să cumpăr de la samsarul român de la piață, decât de la samsarul străin numit hypermarket/ Mulți samsari români se aprovizionează de la hypermakert / Am luat de la un producător cu 1,50 de bani de la Tărtășești, foarte bună/ Mai nou, tot ce e românesc, e scump. Nu vi se pare absurd? / La Lungulețu o găsești cu 1,5 lei. sunt 30 de km de la punctul zero din București/ Vor rămâne cu ea pe tarabă ca în fiecare an/ Varză turcească botezată ”românească”. Se vede după frunze ca tabla coclită/ Nu au ridicat nimic. Atât e prețul/ S-a muncit pentru ea. Numai cine face grădinărit nu știe. Nu e scump deloc”, au fost doar o parte din comentariile utilizatorilor Facebook.
Și pentru că în această perioadă gospodinele din toată țara pregătesc butoaiele de varză pentru iarnă, din care urmează să pregătească sarmale și salate, medicii vin cu un avertisment. Ei spun să nu mai suflăm varza, obicei cunoscut încă de pe vremuri, fiind extrem de periculos pentru sănătate.
„Nu am auzit să se întâmple accidente de la barbotatul murăturilor. Dar, dacă persoana respectivă a consumat alcool și dacă are afectare cronică, cardiacă sau pulmonară, efortul pe care îl face în momentul în care suflă în aceste butoaie, care uneori sunt și de calibru mare, poate să ducă la o serie de manifestări acute sau accidente în zona cardiacă, pulmonară și cerebrală. Motivul este mecanic”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, potrivit dcmedical.ro.
Atunci când sufli cu butoiul cu varză sau murături, introduci aer în mediul respectiv, ceea ce poate dice la creșterea nivelului de dioxid de carbon în saramură. Acest dioxid de carbon, împreună cu gazele eliberate în mod natural de bacteriile lactice în timpul fermentației, poate crea o presiune în butoi și provoca barbotarea sau formarea de bule de gaz care ies la suprafață. Aceasta este o reacție normală în procesul de fermentație și arată că microorganismele benefice sunt active și transformă legumele în murături lacto-fermentate.
Citește și: Câtă sare se pune la varza murată pentru a avea sarmale delicioase de Crăciun