Cât costă montarea panourilor fotovoltaice. Peste 19.000 de români şi-au montat deja astfel de panouri, pentru a scăpa de plata facturilor la curent.
Dacă eşti preocupat de binele mediului înconjurător sau pur şi simplu eşti în căutarea unei surse de energie alternativă care să-ţi ofere un consum optimizat, panourile solare reprezintă soluţia prezentului, nu doar a viitorului, fiind una dintre cele mai eficiente metode de producere a energiei electrice proprii.
Citeşte şi: Toate clădirile noi din UE vor fi obligate să aibă panouri solare. Planul Comisiei Europene pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia
Cât costă montarea panourilor fotovoltaice
Pentru o casă de 100 mp ai nevoie de 6-8 panouri, cu o putere între 3-5 Kw, iar investiţia ar fi 6.800 de euro.
Dacă montezi panouri fotovoltaice, cu o baterie de 5 kW, iarna vei economisi 50-70% din factură, iar vara – 100% din factură. Potrivit specialiştilor, recuperezi investiţia în 5 -10 ani.
Avantajele aduse de instalarea unor panouri sunt importante, aceste dispozitive contribuind semnificativ la tranziția către un stil de viață eco-friendly și la protejarea mediului înconjurător:
- Reducerea poluării. Panourile solare utilizează energia solară, o resursă regenerabilă și inepuizabilă, care nu poluează mediul, așa cum se întâmplă în cazul combustibililor tradiționali (cărbuni, gaze etc.);
- Costuri scăzute. Pentru că este produsă de la sine și nu implică extra-costuri de exploatare, energia solară este gratuită, ceea ce înseamnă că încălzirea apei menajere și a casei se va face cu buget redus;
- Instalare simplă și rapidă. Panourile solare sunt ușor de montat și pot fi amplasate atât pe acoperișul caselor, cât și pe câmpurile deschise, în funcție de nevoile fiecăruia;
- Întreținere minimală și rezistență. Panourile solare au o durată de viață îndelungată (peste 20 de ani) și nu necesită o mentenanță complicată, mai ales că funcționarea acestora depinde aproape în totalitate de lumina soarelui. În plus, în cazul în care o componentă se strică (de exemplu, un tub al panourilor solare vidate), o poți înlocui cu ușurință.
5 sfaturi de economisire a energiei oferite de guvern pentru elvețieni
- Să nu încălzească niciodată camerele la mai mult de 20 de grade. Setarea termostatului cu un grad mai puțin poate reduce consumul de energie pentru încălzire cu 10%.
- Să pună capace pe oale în timp ce gătesc. O mare parte din energie se evaporă dintr-o oală descoperită iar un capac ajută la reținerea căldurii și la accelerarea gătitului.
- Să stingă luminile atunci când părăsesc o încăpere. Lăsarea luminilor aprinse în camere goale reprezintă o risipă inutilă de energie.
- Să oprească complet calculatoarele și aparatele electrice. Dispozitivele aflate în stand-by continuă să consume energie.
- Să facă duș în loc de baie. Dușurile să fie scurte, la nu mai mult de 37 de grade, o temperatură ideală pentru organism și pentru a economisi energie.