Cât costă numerele de înmatriculare preferenţiale. Vestea bună pentru şoferi este că, din fericire, costurile pentru numerele preferenţiale sunt relativ mici. Nu la fel stau lucrurile în alte ţări. În Marea Britanie, spre exemplu, la o licitație recentă a DVLA, plăcuța de înmatriculare IG 1 a fost vândută cu uriaşa sumă de 222.000 de lire sterline. La această sumă se mai adaugă și prima de cumpărare și TVA-ul.
În România, însă, plăcuţele preferenţiale nu se obţin în urma unei licitaţii, ca în cazul menţionat anterior.
În general, numerele de înmatriculare „nepreferenţiale” conţin o singură literă sau două, în funcție de județ, urmată de trei cifre și trei litere. În stânga plăcuței se află o bandă albastră cu ovalul RO în alb sub cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene. Prima literă reprezintă județul, iar după prima literă se află un autocolant de inspecție tehnică.
Cât costă numerele de înmatriculare preferenţiale
Conform DRPCIV, preţurile pentru numerele preferenţiale sunt următoarele:
- 20 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei).
- 23 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise și ca ”pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție.
- 17 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm.
- 45 lei/operatiune – atribuire numar preferential: atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare, la alegerea solitantului la care se adaugă și valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare (tip A,B sau C).
- 30 lei/operațiune – păstrare număr: păstrarea combinației numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului.
Citeste si De ce nu este bine să laşi maşina în soare. Pericolele la care o poți expune pe caniculă
Documente necesare pentru eliberarea numerelor preferențiale
Pentru a ţi se elibera numerele de înmatriculare, fie ele preferenţiale, fie aleatorii, sunt necesare următoarele documente:
- Cererea de înmatriculare auto;
- Fișa de înmatriculare completată și semnată de proprietar (sau de persoana care depune actele în locul său), care să fie vizată de ANAF;
- Dovada plății certificatului de înmatriculare: 49 de lei;
- Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
- Contractul RCA în termen de valabilitate încheiat pe numele proprietarului vehiculului (copie);
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului (original și copie);
- Cartea de identitate a vehiculului (original și copie);
- Chitanța pentru taxa plăcuțelor cu numărul de înmatriculare: 20 de lei/placă sau 45 de lei/placă pentru numere preferențiale;
De menţionat că, dacă autoturismul va fi înmatriculat pe persoană juridică, mai sunt necesare acte care atestă dobândirea personalității juridice și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatricularea acesteia.
De la momentul depunerii documentelor, eliberarea numerelor se poate face în trei ore până la două zile lucrătoare.
Citeste si De ce nu e bine să porneşti aerul condiţionat atunci când maşina stă pe loc. Greşeala majoră făcută de mulţi şoferi