Numerele preferenţiale „personalizează” mașina și satisfac astfel dorința proprietarului de a avea un număr auto cu o semnificație aparte, combinația de litere și cifre având un „înțeles” particular pentru posesor.
Alegerea sau păstrarea unui număr preferențial nu implică un cost deosebit, prețul fiind unul accesibil indiferent de posibilităţile materiale are. Iată mai jos câți bani va trebui să cheltuiești dacă vrei numere preferențiale, conform drpciv.ro, site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Școala de șoferi, mai scumpă după modificarea Codului Rutier. Cum va fi influențat traficul de pe șoselele din România
Pentru a verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare preferențial, fie pentru o mașină nouă sau pentru una la mâna a doua, aceasta trebuie înregistrată pe numele noului proprietar.
În acest moment, se vor emite un nou set de plăcuțe de înmatriculare, iar posesorul mașinii va trebui să aleagă dacă dorește un număr aleatoriu sau unul preferențial.
Pentru a verifica disponibilitatea unui număr preferențial, șoferii pot accesa site-ul Direcției de Permise și Înmatriculări Auto la adresa www.dgpci.mai.gov.ro.
În secțiunea „servicii online/verificare disponibilitate număr,” pot introduce combinația dorită pentru a afla instantaneu dacă este disponibilă sau nu.
În ceea ce privește rezervarea online a unui număr de înmatriculare preferențial, din păcate, această opțiune nu este disponibilă.
Prin urmare, verificarea are un rol informativ. Pentru a solicita un număr preferențial, trebuie să vizitați personal Direcția de Permise și Înmatriculări Auto (DGPCI) și să faceți cererea cât mai curând posibil, deoarece altcineva ar putea alege aceeași combinație.
Chiar și sistemul informatic care selectează cifrele și literele aleatoriu poate face acest lucru.
Pentru obținerea unui număr de înmatriculare preferențial, veți fi taxat cu o suprataxă. Taxele pentru eliberarea unui nou set de plăcuțe de înmatriculare sau pentru păstrarea numărului vechi sunt după cum urmează:
– 20 lei/placă tip A: plăci normale cu dimensiunea de 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei)
– 23 lei/placă tip B: plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 200x340mm (denumite și „pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4×4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție
– 17 lei/placă tip C: plăci folosite doar pentru motociclete, cu dimensiunea de 130×240 mm
– 45 lei pentru atribuirea unui număr preferențial (la acest cost se adaugă și valoarea plăcilor de înmatriculare tip A, B sau C)
– 30 lei pentru păstrarea numărului de înmatriculare la vânzarea vehiculului.
Astfel, pentru a obține un număr de înmatriculare preferențial, trebuie să respectați aceste pași și să plătiți taxele corespunzătoare.