Renovarea unui apartament ajunge la sume destul de mari anul acesta. Zugrăvirea unui apartament de două camere, care include și finisajul și datul cu vopsea lavabilă, plus pus gresie și faianță, poate ajunge la un cost total de 9.000 de lei, potrivit antena3.ro.
Pentru un astfel de imobil dintr-un bloc construit înainte de anii 200 se recomandă și schimbarea instalațiilor sanitare, fiind considerate uzate. Înlocuirea țevilor, scurgerilor și a obiectelor sanitare costă aproximativ 3.000 de lei, doar manopera. Unele firme asigură că o astfel de lucrare nu durează mai mult de două săptămâni. Acestea oferă și avantajul de a plăti suma în 3-4 rate, pe parcursul lucrărilor.
Vizionarea, adică atunci când muncitorii vin să evalueze locuința, costă 100 de lei. Dacă ulterior renunțai la renovări, această renovare trebuie achitată oricum.
O altă firmă de construcții cere pentru zugrăvirea unui apartament de două camere 1.800 de lei. Dacă doriți să vă fie șlefuiți și să curățați pereții, prețul ajunge la aproape 10.000 de lei. Costul pentru pus gresie și faianță est ede 60 de lei/metru pătrat.
Citește și: TVA în 2023, atenţie la costul final. Ce trebuie să ştim când cumpărăm un apartament, s-au schimbat regulile
Muncitorii consideră aceste prețuri o „ofertă” pentru că e iarnă și afară e frig. Vara, prețurile pornesc de la 5.000 de euro, deoarece în această perioadă ei se ocupă numai de vile.
Mai mulți oameni care au decis să facă de unii singuri lucrări în apartment au scris pe rețelele de socializare despre experiența lor.
„500 ron pe zi în amenajări interioare? (faianță/gresie). Oameni buni, vreau și eu să dau jos faianța și gresia din baia mică (13 mp de material, am apucat să dau comanda) și primesc oferta de 4.000 ron oe lucrare. 2 oameni… Asta vine 500 ron pe zi.
Să spargi faianța și gresia, să pui la loc altele și să dai cu lavabil de la 1m90 în sus. Dacă e să calculezi per mp, prețul iese undeva la 300 ron/mp. Așa, când trag linia îmi iese 7.000 ron renovatul băii mici (13 mp, 2.000 am dat pe plăci, fără lavabil, glet etc). E mult, e puțin?”, a scris un român pe Reddit.
Cei care au răspuns au spus că ei au ales să își facă singuri lucrările, pentru că prețul cerut de muncitorii profesioniști este foarte mare.
„Eu nu mai apelez la meseriaș. Mi-am format cât de cât mâna și fac singur. Mi-am cumpărat și scule și fac în ritmul meu, calm și liniștit.
Sincer, mi s-a luat să văd că nu își dau interesul. Adevărul e că în construcții/finisaje/instalații electrice și sanitare sunt prețuri măricele că na, altfel pleacă în afară, dar ce te faci când își bat joc de lucrare și materiale?
Caută niște tutoriale pe YT și în 3 zile îți faci singur baia”, a scris cineva.
Un al bărbat a povestit cum și-a zugrăvit singur dormitorul și a economisit foarte mulți bani, dar a muncit foarte mult.
„Am zugrăvit recent dormitorul. Mi-a luat două zile, una ca să mut toată mobila și să refac un perete (tencuială/glet) și cealaltă pentru vopsea.
După a doua zi aveam o mare apreciere pentru oricine face această muncă și am zis că data viitoare o să angajez pe cineva măcar să mă ajute, dacă nu să facă toată lucrarea.
M-a costat aproximativ 500 de lei să cumpăr materialele/ustensilele. M-ar fi costat 2.000 de lei să chem pe cineva și sincer ar fi meritat”, a scris acesta.