Cei mai mulți prestatori de lucrări agricole își calculează prețul pentru un hectar arat în funcție de poziționarea terenului, de starea acestuia, dar și dacă există o relația mai veche cu proprietarul. Se iau în calcul uzura utilajului în funcție de sol, adâncimea lucrării, suprafața și costul cu motorina, dar și TVA, scrie agrointel.ro.
Citește și: Vești proaste pentru șoferi. Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024
Tarifele pentru lucrarea de arat diferă de la o zonă la alta, însă variază, de la cele mai scumpe, adică 800 de lei la hectar, până la 400 de lei la hectar.
În nordul țării, la Suceava, prețul pare a fi mai ridicat, aratul costând și 800 de lei. Același preț îl vehiculează și deținătorii de terenuri din Vâlcea și Prahova.
”800 lei mi se pare un preț prea mare, oricât ai face calcule de tot felul. Mă scuzați, dar mi se pare un preț nesimțit, de a profita de cel ce nu are alte posibilități. Și eu am utilaje agricole, circul în toată țara, motorina are cam același preț peste tot, piesele de schimb la fel”, a comentat un absolvent al USAMV București.
Alții fermieri spun că prețul pentru un arat este dat de adâncimea arăturii: ”Da, ăștia care arăți la 15 cm, vă cred că e convenabil să arați cu 500 lei, nu se compara cu o arătură de 25-30 cm, la un preț de 800 de lei”.
Citește și: Aproape un miliard de euro din fonduri europene, disponibile fermierilor români
Un alt prestator de servicii spune online că prețul este dat de cât și cum a plouat: ”Acum, după ce au mai fost ceva precipitații, merge un 600lei/ha , prin septembrie nu m-aș fi dus nici pentru 2.000 de lei/ha”.
Preț arat pentru un hectar de teren în județe precum Timiș, Alba și Teleorman, dar și în Ilfov este de aproximativ 600 de lei, în funcție de consum și de adâncimea arăturii.