Cât costă să dai de permis în 2025 și care sunt condițiile pentru a-l obține. Pentru a deveni șofer trebuie mai întâi să urmezi cursurile unei școli auto. Taxele sunt destul de mari în 2025 și variază în funcție de categoria permisului.
Potrivit legislației aflate în vigoare, în România există mai multe categorii de permise de conducere:
Categoria A pentru motociclete;
Categoria B pentru autoturisme (până la 3,5 tone);
Categoria C pentru camioane (peste 3,5 tone);
Categoria D pentru autobuze.
Pe lângă aceste patru mari categorii, mai există și câteva subcategorii pentru cei care vor să conducă tractoare, tramvaie, troleibuze sau conducere cu remorcă (E).
Ca să fii șofer, în România trebuie să urmeză mai întâi cursurile unei școli auto, să promovezi examenul teoretic tip grilă, după care să reușești să treci cu bine peste proba practică de conducere.
Pe lângă finalizarea școlii de șoferi și promovarea examenului, viitorii conducători auto trebuie să fie apți din punct de vedere medical și psihologic și să nu aibă condamnări pentru infracțiuni rutiere grave.
Documentele necesare pentru obținerea carnetului
Cerere semnată;
Carte de identitate;
Dovada plății taxei;
Fișa medicală.
Referitor la costuri, potrivit jurnalist.ro prețurile pentru școala de șoferi în 2025, sunt următoarele:
Categoria A: 1.900 lei;
Categoria B: 2.700 lei;
Categoria C: 2.990 lei;
Categoria D: 2.700 lei.
Pe lângă aceste sume, viitorii șoferi mai trebuie să plătească și o taxă de emitere a permisului de 89 lei. De asemenea, se mai adaugă și costurile pentru controlul medical, care pot ajunge până la 250 lei.
Potrivit legii, în România vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi diferă în funcție de categoria permisului.
Astfel, pentru mopede și motociclete ușoare, vârsta minimă este de 16 ani, pentru categoriile C și D aceasta poate fi de 21 sau 24 de ani, iar pentru categoria B, varsta minimă este 18 ani.
Citește și COD RUTIER 2025. Noi reguli pentru șoferi, apare un nou permis de conducere