Cât costă să deschizi o firmă în România

Suma minima pentru înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) ca aport la capitalul social este de 200 de lei, în timp ce capitalul social minim pentru societăţile pe acţiuni se ridică la echivalentul a 25.000 de euro, a declarat Elena Radu, Junior Corporate Consultant Accace.
Iulian Tudor
12 iun. 2014, 06:29
Cât costă să deschizi o firmă în România

În Romania, pe langa plata capitalului social este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maximum 400 de lei, scrie avocatnet.ro.

„Exceptand capitalul social si taxele de registru, se vor achita si urmatoarele: specimen de semnatura, declaratie de asociat/administrator, ce se vor semna in fata unui notar public, costurile fiind in jur de 50-60 lei/document, rezervarea denumirii firmei”, a adaugat Elena Radu.

Citeşte şi DEZVĂLUIRI. Firma care i-a vândut terenul lui Băsescu de la NANA a realizat O SINGURĂ TRANZACŢIE în 2013

Important! De la sfarsitul lunii mai, contribuabilii nu mai trebuie sa plateasca la Registrul Comertului tariful pentru indrumarea prealabila in scopul infiintarii unei societati de 19,8 lei/ora, acesta fiind eliminat prin OUG nr. 28/2014.

Cu alte cuvinte, acestia vor primi gratuit consiliere pentru infiintarea firmei.

In situatia in care contribuabilul intentioneaza sa isi constituie firma din fata calculatorului, acest lucru este posibil doar daca detine, potrivit sursei citate, un certificat digital pentru semnarea electronica a formularelor.

„La depunerea on-line a dosarului de infiintare, deponentul trebuie sa se asigure ca acesta este complet si fara greseli, in caz contrar riscand ca dosarul sa fie amanat, iar pentru solutionarea acestuia sa fie necesar cel putin un drum la Registrul Comertului. Taxele se pot achita prin transfer bancar in contul mentionat pe pagina oficiala a Registrului Comertului si sunt aceleasi ca si in cazul depunerii dosarului la ghiseu”, a explicat Elena Radu.

Citeşte şi Românii muncesc patru luni pe an PENTRU TAXE. Câştigul din acest timp se întoarce la BUGET

Conform ONRC, fiecare formular pe care contribuabilii trebuie sa il completeze pentru a-si constitui firma are un pas in completarea sa in care se solicita plata. Daca utilizatorul opteaza pentru achitarea taxelor in acest fel, apasa butonul „Plata online” si va fi redirectionat spre pagina operatorului de carduri bancare unde va completa datele solicitate de procesator.

„Formularele online sunt gandite sa permita atat plata online, cat si modalitatile de plata folosind ordin de plata si chitanta”, precizeaza ONRC.

Puteti consulta in acest articol procedura de infiintare online a unei firme la ONRC.

Potrivit specialistului taxele pe care un contribuabil trebuie sa le plateasca pentru a-si infiinta o firma (SRL) sunt diferite fata de cele suportate pentru constituirea unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale.

De exemplu, SRL si SA sunt obligate sa depuna un capital social, pe cand PFA-urile, II si IF nu, a continuat sursa citata. In plus, taxele sunt mai mari pentru societatile cu mai multi asociati, deoarece se depun mai multe specimene de semnatura, se obtin mai multe caziere fiscale.

Mai mult, in cazul in care se doreste autorizarea unor activitati la sediu, la punctul de lucru sau terti, se va achita o taxa suplimentara pentru acestea, a spus Elena Radu.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ții la fereastra casei noaptea. Împrăștie un parfum plăcut odată cu lăsarea serii și arată deosebit
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
A murit o legendă a muzicii. A lăsat un hit de neuitat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc se ameliorează ușor, dar rămâne critică
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe