În Romania, pe langa plata capitalului social este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maximum 400 de lei, scrie avocatnet.ro.
„Exceptand capitalul social si taxele de registru, se vor achita si urmatoarele: specimen de semnatura, declaratie de asociat/administrator, ce se vor semna in fata unui notar public, costurile fiind in jur de 50-60 lei/document, rezervarea denumirii firmei”, a adaugat Elena Radu.
Important! De la sfarsitul lunii mai, contribuabilii nu mai trebuie sa plateasca la Registrul Comertului tariful pentru indrumarea prealabila in scopul infiintarii unei societati de 19,8 lei/ora, acesta fiind eliminat prin OUG nr. 28/2014.
Cu alte cuvinte, acestia vor primi gratuit consiliere pentru infiintarea firmei.
In situatia in care contribuabilul intentioneaza sa isi constituie firma din fata calculatorului, acest lucru este posibil doar daca detine, potrivit sursei citate, un certificat digital pentru semnarea electronica a formularelor.
„La depunerea on-line a dosarului de infiintare, deponentul trebuie sa se asigure ca acesta este complet si fara greseli, in caz contrar riscand ca dosarul sa fie amanat, iar pentru solutionarea acestuia sa fie necesar cel putin un drum la Registrul Comertului. Taxele se pot achita prin transfer bancar in contul mentionat pe pagina oficiala a Registrului Comertului si sunt aceleasi ca si in cazul depunerii dosarului la ghiseu”, a explicat Elena Radu.
Citeşte şi Românii muncesc patru luni pe an PENTRU TAXE. Câştigul din acest timp se întoarce la BUGET
Conform ONRC, fiecare formular pe care contribuabilii trebuie sa il completeze pentru a-si constitui firma are un pas in completarea sa in care se solicita plata. Daca utilizatorul opteaza pentru achitarea taxelor in acest fel, apasa butonul „Plata online” si va fi redirectionat spre pagina operatorului de carduri bancare unde va completa datele solicitate de procesator.
„Formularele online sunt gandite sa permita atat plata online, cat si modalitatile de plata folosind ordin de plata si chitanta”, precizeaza ONRC.
Puteti consulta in acest articol procedura de infiintare online a unei firme la ONRC.
Potrivit specialistului taxele pe care un contribuabil trebuie sa le plateasca pentru a-si infiinta o firma (SRL) sunt diferite fata de cele suportate pentru constituirea unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale.
De exemplu, SRL si SA sunt obligate sa depuna un capital social, pe cand PFA-urile, II si IF nu, a continuat sursa citata. In plus, taxele sunt mai mari pentru societatile cu mai multi asociati, deoarece se depun mai multe specimene de semnatura, se obtin mai multe caziere fiscale.
Mai mult, in cazul in care se doreste autorizarea unor activitati la sediu, la punctul de lucru sau terti, se va achita o taxa suplimentara pentru acestea, a spus Elena Radu.