Unii regretă decizia mult prea repede, alţii mai târziu, scrie cugetliber.ro. Însă numărul constănţenilor care ajung la divorţ a crescut în ultimii ani. „Oamenii nu se mai ruşinează să divorţeze în ziua de astăzi. Mă doare sufletul când văd tineri pe care i-am căsătorit şi care vin şi spun că nu se mai potrivesc. Divorţează, o iau de la capăt, dar le frâng inimile părinţilor. Ei par să fie cei care suferă cel mai mult, nu tinerii”, a declarat Rodica Crăciun, şeful Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Constanţa.
Citeşte şi DIVORŢ neaşteptat în showbiz. Se despart după mai bine de 25 de ani de căsnicie
Într-adevăr, divorţul pare să fi devenit o modă. „Dacă vezi că nu mai merge, dacă vezi că nu eşti pe aceeaşi lungime de undă cu soţia ta, ce să faci? Să stai să te cerţi într-una, să ajungem să nu ne mai suferim unul pe celălalt? Nu. Ar fi un chin. Mai bine divorţezi şi treci mai departe”, este de părere Cosmin S., din Constanţa. Femeile sunt ceva mai conservatoare. Ele se arată dispuse să încerce să repare neînţelegerile, să lase de la ele şi să facă o căsnicie să meargă. „Dacă aş vedea că este ceva în neregulă, sigur, atâta vreme cât nu este vorba despre adulter, nu aş putea să renunţ aşa de repede. Probabil că m-aş lupta cu dinţii pentru căsnicie. Totul este ca bărbatul de lângă tine să merite”, consideră Silvia Mirea.
512 lei şi scapi de nevastă sau de bărbat
În ziua de astăzi este din ce în ce mai simplu să dezlegi o căsătorie, mai ales dacă nu sunt implicaţi şi copii sau nu trebuie să se împartă averi. Cea mai uşoară cale este divorţul amiabil, la Starea Civilă.
Citeşte şi Claudiu Niculescu s-a mutat cu AMANTA înainte de DIVORŢ
„Nu am avut cazuri de anulare a căsătoriei, dar există divorţul pe cale amiabilă. Cu o taxă de 512 lei şi câteva acte, se desface foarte rapid o căsnicie. Sunt câteva condiţii de îndeplinit: ambii soţi trebuie să vină împreună să depună actele. Au nevoie de cărţile de identitate şi certificatele de naştere, ambele în original şi copie şi certificatul de căsătorie, care rămâne la noi. Toată procedura durează 32 de zile. Principala condiţie este ca soţii să nu aibă copii minori sau copii adoptaţi şi să nu mai fi depus cerere de divorţ în altă parte, la notariat sau la tribunal”, a explicat Rodica Crăciun.
S-au căsătorit sâmbătă şi s-au despărţit luni Şefa Stării Civile Constanţa recunoaşte că nu sunt dese cazurile în care tinerii se răzgândesc şi vor să se despartă la scurt timp după căsătorie. „De obicei, se prezintă după câteva luni, un an. Dar am avut şi cazuri în care sâmbătă s-au căsătorit şi luni au venit să desfacă actul. Au motivat că nu s-au cunoscut bine înainte şi consideră că nu se potrivesc”, a mai adăugat Rodica Crăciun.