Cât costă să dresezi un câine ghid pentru nevăzători?! Suma este de-a dreptul colosală! În lume sunt doar 28.000 de câini ghid, la 40 de milioane de orbi!

Câinii sunt cele mai comune şi apreciate animale de companie, iar dacă pentru majoritatea oamenilor prezenţa lor în casă sau în curte vine dintr-o nevoie sufletească, există o categorie de persoane pentru care ajutorul lor este vital
Daniel Spătaru
15 dec. 2021, 13:02
Cât costă să dresezi un câine ghid pentru nevăzători?! Suma este de-a dreptul colosală! În lume sunt doar 28.000 de câini ghid, la 40 de milioane de orbi!

Câinii ghid sunt probabil cel mai cunoscut tip de câine de asistență. Ei își petrec viaţa ajutându-i pe oamenii orbi sau cu defecte majore de vedere să treacă prin lume în siguranță și cu demnitate. De multe ori trec neobservaţi în tumultul cotidian, dar pot fi văzuți ajutându-i pe nevăzători să ocolească obstacolele și să negocieze în siguranță traficul, ajutându-le să fie mai independente și mai mobile.

Ce nu se ştie este costurile care aduc un câine la un asemenea stadiu de discernământ, încât să-şi poarte în siguranţă stăpânul în afara casei. Dresura durează aproximativ doi ani, iar costul acestei „şcolarizări” variază între 45.000 şi 60.000 de dolari. Şi, cu toată această muncă şi costuri, doar un procent de 45% dintre patrupede ajung să treacă testul final şi să fie eligibile pentru a fi plasate unui stăpân nevăzător. Datele statistice arată că la nivel global există în jur de 40 de milioane de nevăzători, în timp ce numărul câinilor dresaţi să-i ajute abia dacă se ridică la 28.000.

Deși relativ recent acceptată în nomenclatorul de asistență socială, această practică a antrenării câinilor este însă străveche, milenară chiar, din moment ce unii specialiști cred că una dintre picturile murale din Herculaneum înfățișează un orb cu un câine ghid. Autorul Michael Tucker a făcut această sugestie în cartea sa „The Eyes that Lead: The Story of Guide Dogs for the Blind”, din 1984. Alte imagini, cum ar fi un tablou chinezesc din secolul al XIII-lea, arată oameni călăuziți de câini, scrie  autorul Steve Swanbeck în „The Seeing Eye”.

Citeşte şi Adopţie câini. Picioruş, Rufus şi Kali îşi caută un cămin. Oferă la schimb recunoştinţă şi iubire pe viaţă

Având în vedere relația strânsă din punct de vedere istoric dintre oameni și câini, este mai mult decât posibil ca patrupedele să fi ajutat oamenii orbi de foarte mult timp, într-o formă sau alta. Totuşi, abia în secolul al XVIII-lea câinii ghid au devenit parte a instituției medicale. Deși imaginile din Evul Mediu înfățișează orbi care se bazează pe câini, „cea mai timpurie instruire sistematică a câinilor ghid” datează de la mijlocul anilor 1700, potrivit History.com. La un spital pentru nevăzători din Paris, oamenii lucrau pentru a dresa câini care să-i ajute pe pacienți. Antrenamentul câinilor-ghid a început însă cu adevărat în anii 1800, scrie Swanbeck.

„Manual pentru învăţarea orbilor”, scris în Austria de Johann Wilhelm Klein, în 1819, observă că „o conexiune rigidă îi permite persoanei să simtă atunci când un câine face o mișcare laterală sau stă nemișcată, ceva ce o lesă moale nu poate realiza”. Klein, un profesor pentru nevăzători, care a fost pionier în metodele de a face față orbirii, a preferat să folosească pudeli și Ciobăneşti germani ca şi câini ghid. De altfel, încă de la deschiderea primelor şcoli şi până în prezent, trei rase de câini şi-au dovedit supremaţia în această muncă: Golden retriever, Labrador şi Ciobănesc german. Însă în prezent şi reprezentanţii altor rase au demonstrat că pot să îndeplinească cu succes această misiune extrem de dificilă: Yorkshire terier, Caniche, Border collie, Ciobănesc australian, Papillon, Doberman, Boxer şi Rottweiler.

Citeşte şi Mierea, alimentul-minune pentru câini. Ce beneficii are pentru patrupezi și cum o poți introduce în hrana lor!

Câinele ghid învaţă peste 100 de comenzi, iar pe toată durata vieţii poate acumula până la 300 de comenzi, scrie zooland.ro.  Câinele ghid pentru nevăzători trebuie să îndeplinească cu succes următoarele acţiuni:

•    să nu se abată de la ruta directă, indiferent de atracţiile de pe traseu: mirosuri, oameni, animale;
•    sa menţină un tempo uşor, accesibil stăpânului şi să se poziţioneze corect: în stânga stăpânului, înaintea acestuia;
•    să se oprească la fiecare intersectie/cotitura si sa astepte instructiuni despre urmatoarea directie;
•   sa recunoasca si sa evite obstacolele prin care stapanul nu poate trece (culoare inguste, spatii insuficient de inalte etc);
•    sa se opreasca la baza scarilor si sa astepte instructiuni;
•    sa aduca handlerul in apropierea butonului liftului;
•    sa stea culcat linistit atunci cand stapanul sede;
•    sa ajute stapanul sa foloseasca mijloacele de trabsport in comun;
•    sa asculte o multime de alte comenzi verbale.

O calitate excepţională a acestor câini este neascultarea selectiva. Câinele trebuie să ignore o comandă a stăpânului dacă aceasta poate pune în pericol siguranţa cuplului. De exemplu: stăpânul poate ordona să se meargă înainte, însă câinele se va opri dacă se apropie un automobil.

În România, în 2018 erau 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 copii. Dintre acestea mai mult de jumătate au handicap vizual grav, iar viaţa le-ar fi mult mai uşoară dacă ar avea alături un câine care să-i ghideze şi să-i ferească de pericole.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix care a rupt topurile primăverii. E un thriller de zile mari care are doar 6 episoade
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Pensionarii care beneficiază de a 13-a și 14-a pensie. Cine poate primi „pensie dublă” în 2025
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)