Gospodinele din România au început să își facă planuri pentru borcanele cu murături pentru iarnă. Totuși, anul acesta s-ar putea ca bugetul lor să fie dat peste cap de prețurile extrem de mari. De altfel, se preconizează că anul acesta prețurile pentru murături vor atinge niveluri istorice.
Costul foarte mare pentru borcanul de murături este strâns legat de faptul că seceta a distrus culturile fermierilor, în special cele de castraveți. Mai mult de atât, canicula excesivă și valurile repetitive de căldură au dus la grăbirea procesului de coacere al legumelor, aceasta fiind o altă cauză pentru care bugetul pentru murături ar putea să crească chiar și de trei ori.
Dacă vom analiza cu atenție, vom remarca faptul ca prețurile legumelor au înregistrat o creștere semnificativă în piețele din România. Dacă anul trecut, kilogramul de roșii se vindea cu doar 2 lei, acum acesta poate să varieze între 6 și 12 lei. Castraveții, care aveau un preț de 2,5 lei per kilogram anul trecut, sunt acum disponibili pentru 10 lei pe kilogram, în timp ce ardeii kapia au crescut de la 5 lei la 10 lei. Impactul acestor scumpiri este unul care nu poate fi ignorat. Spre exemplu, într-o gospodărie din Bihor, bugetul pe care familia l-a alocat pentru murături a depășit 1000 lei.
Rețeta de castraveți murăți în saramură
Cu o combinație perfectă de sare, apă și mirodenii, castraveții trec printr-un proces de fermentație naturală, care le conferă o savoare acrișoară și o textură crocantă, făcându-i ideali ca acompaniament pentru diverse feluri de mâncare sau ca gustare delicioasă. Fie că sunt serviți alături de fripturi, adăugați în sandvișuri sau savurați ca atare, castraveții murați în saramură aduc un plus de gust și autenticitate oricărei mese.
„Castraveţi proaspeți din grădină în saramură, o delicatesă pe care nimeni nu vrea să o rateze la primii castraveți crescuți în propria grădină. Se prepară simplu și nu aveți nevoie decât de castraveți proaspeți, spălați și curățați de ace și floricica din vârf. Un fir de mărar cu floare pentru un miros special și apă de sare dacă aveți posibilitatea, dacă nu, o lingură de sare grunjoasă pe 1 litru de apă. Punem castraveții în borcan, adăugăm firul de mărar cu tot cu floare și o lingură de apă de sare. După gust ar trebuii să fie puțin mai sărat ca atunci când adăugăm sare la mâncare. Dacă nu aveți apă de sare, o lingură de sare grunjoasă, dizolvată într-un litru de apă și punem peste castraveți. Lăsați 5 zile sau până când castraveții capătă o culoare spre maro, nu verde.”, potrivit celor de la agromedic.
Castraveții murați sunt un aliment fermentat natural, ceea ce înseamnă că conțin bacterii benefice care pot sprijini sănătatea intestinelor. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, ceea ce poate îmbunătăți digestia și sistemul imunitar.