Pentru cei interesați să facă profit dând în chirie, pe Airbnb, o garsonieră, un apartament sau chiar o vilă, StartupCafe.ro a realizat un ghid legat de impozit și contribuții datorate ANAF, precum și alte obligații și comisioane care trebuie suportate. Pe partea de fiscalitate, ghidul a fost făcut cu sprijinul lui consultantului Daniel Sandu de la compania de consultanță fiscală D&C Conta.
Business-ul de închiriere a unui apartament prin Airbnb se poate realiza în două moduri: ca persoană fizică, pe baza codului numeric personal, sau ca persoană fizică autorizată (PFA).
Citește și Persoane decedate, depistate cu abonamente gratuite pe transportul public
Între cele două moduri există diferențe juridice, fiscale și contabile. Iată amănunte despre fiecare dintre variante.
Impozitele sunt următoarele:
În ambele variante, trebuie depusă declarația unică la ANAF. Termenul limită este data de 25 mai a anului viitor.
Trebuie luate în calcul și comisioanele percepute de Airbnb, care au fost prezentate pe blogul platformei. Comisioanele sunt pentru serviciul de intermediere a închirierii locuințelor în scop turistic.
Platforma Airbnb a fost înființată în 2008 de antreprenorii americani Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk. Airbnb are un bilanț de cinci milioane de gazde, care au făcut 1,5 miliarde de închirieri către turiști, în toată lumea. Până în 2019, câștigurile proprietarilor care au închiriat locuințe pe Airbnb au fost de peste 80 de miliarde de dolari.
Anul trecut, circa două milioane de turiști au rezervat cazări în UE prin intermediul platformelor AirBnB, Booking.com, Expedia și Tripadvisor, potrivit datelor Eurostat. Clienții au făcut rezervări pentru aproape 719 milioane de nopți în total. Lunile de vârf au fost iulie și august, cu aproape o treime din rezervări.