Cât costă să ne protejăm computerul de pericolele informatice

Oricât ai vrea să te fereşti de virusi, troieni, malware, botneti şi alţi „microbi” informatici, fără o soluţie de securitate nu prea poţi reuşi. Deşi mulţi dintre utilizatori neglijează acest aspect, protecţia unui computer nu are costuri ridicate, iar de cele mai multe ori este soluţia optimă.
Laurenţiu Matache
15 feb. 2012, 09:48
Cât costă să ne protejăm computerul de pericolele informatice

Ca şi în cazul sănătăţii noastre, e mai bine să previi decât să tratezi o afecţiune, acest lucru se poate aplica şi în cazul computerelor.

„Mulţi dintre utilizatorii de Internetul pentru reţelele de socializare, căutare, Instant messaging şi email. Toate aceste aplicaţii şi site-uri par sigure la prima vedere, dar de câte ori nu aţi observat pe Facebook, spre exemplu, postări aparent în regulă de la diverşi prieteni, dar care într-un final s-au dovedit a fi înşelătoare? Multe site-uri au breşe de securitate şi mulţi dintre posesorii lor nu stiu nimic despre ele şi nici cum le pot rezolva. O astfel de breşă poate fi exploatată şi la un moment dat, un site ce părea ieri sigur, mâine poate să fie infectat el însuşi şi să îţi infecteze computerul sau telefonul mobil ori tableta”, a declarat pentru RTV.NET, Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET.

Cea mai simplă cale de aparare este să investeşti într-o soluţie de securitate eficientă care poate să fie doar antivirus sau poate să cuprindă şi o componentă de internet security.

„Există soluţii de securitate pentru fiecare buget, fie că vorbim de companii sau calculatorul de acasă. Cu cât soluţia este mai bună şi automat mai scumpă, cu atât intervenţia manuală este mai puţin necesară. Pentru computerul de acasă, o licenţă antivirus pentru un an costă în jur de 100-200 RON. Reînnoirea în următorii ani nici nu ajunge la aceste sume”, a mai spus Molodoi.

Potrivit acestuia, în general vendorii de soluţii de securitate pun la dispoziţie utilitare de scanare manuală a PC-urilor ce pot detecta prezenţa la un moment dat a fişierelor sau aplicaţiilor infectate, însă nu asigură o protecţie proactivă permanentă şi automatizată.

Dacă aveţi pe computer Windows cu licenţă, acesta pune la dispoziţie instrumente încorporate pentru securitatea calculatorului de acasă, Security Essentials & Firewall.

Piaţa soluţiilor de secutitate a fost invadată de aşa-zise soluţii de securitate gratuite care sunt infectate cu diverşi viruşi.

„Prezentate ca soluţii antivirus gratuite, odată descarcate şi instalate pe calculatorul propriu, acestea infectează sistemul şi singura modalitate non-invaziva de a le elimina presupune achitarea unei taxe (ce poate porni de la 50 dolari  în sus) către autori, fapt ce activează ulterior opţiunea de dezinstalare. Aceasta nu funcţionează însă întotdeauna, astfel încât utilizatorul ajunge tot la măsuri drastice pentru eliminarea infecţiei”, a mai spus reprezentantul GECAD NET.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Cel mai grav atac armat din Suedia zguduie comunitatea din Orebro
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol