Prețurile mari nu mai sunt un secret pentru nimeni în 2024, iar sectorul amenajărilor interioare nu face excepție de la regula generală. Dacă trebuie sau ai nevoie să renovezi o locuință, ar trebui să ai deja pusă de-o parte o sumă măricică. Costurile au crescut, indiferent că ne referim la manoperă sau la materialele de construcție necesare pentru un astfel de demers.
Bineînțeles că prețul pe care trebuie să îl plătești ca să îți renovezi locuința depinde de nivelul stricăciunilor pe care trebuie să le repari, dar și de cât de luxos vrei să fie rezultatul. Să presupunem că ai sau ai cumpărat o garsonieră care trebuie refăcută de la zero. Dacă plecăm de la această premisă, renovarea și mobilarea ei te va duce la cel puțin câteva mii de euro bune.
Pentru lucrarea propriu-zisă, poți opta pentru o firmă specializată în construcții, având astfel o siguranță în ceea ce privește felul în care îți cheltui banii. Optând pentru o firmă, te poți asigura că există un contract, care presupune anumite clauze, iar orice pas care se face în apartamentul tău respectă anumite norme. Bineînțeles, o astfel de firmă va avea prețuri semnificativ mai mari decât vecinul priceput „care a lucrat in construcții” și știe ce face. Mai mult, un muncitor autorizat se poate asigura de faptul că instalația electrică și cea sanitară se ridică la cel mai înalt nivel. Cu alte cuvinte, atât tu, cât și familia ta veți fi în siguranță, iar durata de viață a lucrării poate crește exponențial. Revenind la prețuri, dacă tragem linie, colaborarea cu o astfel de firmă te poate duce la un cost de aproximativ 12.000-15.000 de lei. În acest preț, materialele nu sunt incluse.
Dacă aruncăm un ochi pe site-urile magazinelor specializate pe materiale de construcții, vom remarca că prețurile sunt considerabil mai mărișoare și la acest capitol, cel puțin comparativ cu anii trecuți. Dacă estimăm necesarul de care ai nevoie ca să renovezi o garsonieră, vom remarca că va trebui să scoți din buzunar încă 2.000-3.000, asta dacă nu este nevoie să izolezi termic apartamentul respectiv. Dacă mai adăugăm și obiectele sanitare (wc, lavoar, chiuvetă de bucătărie, etc.), trebuie să mai scoatem din buzunar cel puțin 1.000 de lei în plus, în funcție de modelele pentru care optăm.
La capitolul electrocasnice și mobilier, lucrurile se complică dat fiind că în discuție intră și gusturile personale. Totuși pentru un minim absolut necesar traiului trebuie să scoatem din buzunar cel puțin 20.000 de lei.
La finalul lucrării vom fi cheltuit un total de 40.000 de lei, echivalentul a 8.000 de euro. Vă reamintim că aceste costuri sunt orientative, însă în funcție de opțiunile dumneavoastră pot scădea sau crește semnificativ.