De asemenea, mai trebuie să plătim o taxă dacă se modifică domiciliul sau numele deținătorului sau dacă permisul trebuie schimbat fiindcă a expirat.
Există și situațiile în care permisul e pierdut sau distrus și atunci e necesar un nou document.
„Taxa este în valoare de 89 de lei. Această sumă va fi plătită de cursantul care a fost declarat admis la ambele probe – teoretică și practică. Taxa preschimbare permis trebuie achitată de persoanele cărora le-a expirat permisul de conducere. Procedura de preschimbare permise auto la expirarea termenului de valabilitate implică o serie specifică de acte, dar taxa pentru permis are aceeași valoare de 89 de lei.
Tot 89 de lei achită și conducătorii auto care au un permis valabil și obțin, în urma cursurilor, a testelor și a examenului pe traseu, o nouă categorie”, potrivit unei analize, recente, autovit.ro.
Titularul permisului de conducere care cere să obțină noi categorii sau subcategorii e nevoit să depună dosarul de examinare, pe lângă documentele menționate, și permisul de conducere. Acesta va primi un nou permis, care va menționa dreptul de a conduce toate categoriile obținute.
Și cei care au pierdut permisul, li s-a furat sau s-a deteriorat vor fi nevoiți să achite acea taxă.
„Într-o astfel de situație, posesorul trebuie să declare precis care este situația permisului (pierdut, furat sau deteriorat), în cel mult 48 de ore de la constatare, şi să solicite eliberarea unui nou permis de conducere. În cazul deteriorării, acesta trebuie depus la direcția Poliției Rutiere de pe raza de domiciliu”, se mai explică în analiză.
Modalitatea de plată s-a schimbat în 2022. Taxa nu mai poate fi achitată numerar la ghișeu, la momentul depunerii actelor.Taxa pentru eliberarea permisului auto (în valoare de 89 de lei) se încasează în contul BCR, CEC Bank, taxă permisă și în rețeaua de stații de plată SelfPay. Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro taxă permis sau pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare (drpciv.ro).
Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro, dovada plăţii nu este necesară, iar pentru toate celelalte modalități de plată va fi luată în calcul confirmarea electronică a efectuării plății.
De asemenea, achitarea taxei de permis auto se poate face și prin poștă, cu menționarea destinației și a contului necesar transferului.
Taxa pentru permisul auto are o valoare de 89 de lei. Este important de știut că taxa pentru primul permis are valabilitate nelimitată. Taxa este depusă înainte de dobândirea dreptului de a conduce, care se obține în urma testului teoretic și a probei practice, astfel că aceasta rămâne valabilă până la momentul confirmării statutului de conducător auto, corespunzător categoriei pentru care s-a aplicat.
În cazul preschimbării sau al solicitării unui nou document, taxa este valabilă până în momentul ridicării noului document.
„Din momentul depunerii documentelor și al achitării taxelor de către solicitant, termenul de livrare a permisului de conducere de către Direcția Regim Permise de Conducere Auto și Înmatriculări variază de la 5 la 15 zile calendaristice. Este bine de știut că procedura emiterii în regim de urgență nu este posibilă, eliberarea fiind realizată în ordinea solicitării. Eliberarea efectivă se face la ghișeele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor județene competente sau prin Prioripost – la adresa de domiciliu indicată”, s-a mai arătat în analiză.
Citește și Taxa pe ambalaje, aproape de implementare. Toţi românii o vor plăti la supermarket
Citește și Taxa de parcare, eliminată în sudul Litoralului. Veste bună pentru turiştii români