O mulțime de alimente s-au scumpit înainte de Crăciun și depășesc bugetul multora. Cât a ajuns să coste un kilogram de slăninuță afumată în supermarketurile din București?
Prețurile au bubuit, iar mulți români abia își permit să mai meargă la cumpărături. Spre exemplu, un kilogram de slăninuță afumată în magazinele Cora din Capitală a ajuns să coste nu mai puțin de 61 de lei. Nu este deloc un preț mic pentru buzunarele multora. Cine vrea să mănânce acest produs tradițional este nevoit să scoată bani frumoși din buzunar ori să-și pună „pofta-n cui”. Dacă românii vor să cumpere și alte produse de Crăciun, precum șoriciul, caltaboș ori cârnați tradiționali, atunci trebuie să aibă un buget mai mare, căci prețurile nu sunt accesibile.
Nici șoriciul nu se lasă mai prejos. Un kilogram a ajuns să coste nu mai puțin de 200 de lei. Lebărul, toba sau caltaboșul costă între 40 și 60 de lei, per kilogram. Pulpa de porc a ajuns să coste 28 de lei pe kilogram, însă sigur că prețurile diferă de la un magazin la altul.
Anul acesta mulți români au renunțat la ideea de a-și lua un porc de Crăciun, așa cum spune tradiția, din cauza prețurilor ridicate. Spre exemplu, o familie ar trebui să cheltuiască, pentru 10 kilograme cumpărate, cât pentru 11. În 2022, românii au mâncat aproximativ 37 de kilograme de preparate din porc, cel mai mult în decembrie.
Românii sunt foarte dezamăgiți de prețurile colosale pe care le-au găsit la măcelării, ei sperând să fie ca în piețe. Într-o singură săptămână cele mai mari combinate porcine au dublat prețul pentru carcasa întreagă. Un porc crescut industrial costă cu 250 de lei mai mult ca la începutul lunii. Doar marii procesatori și-au permis să nu facă modificări la raft.
„Cu un leu, chiar doi lei au scumpit-o unii producători. Noi am preferat să o lăsăm la același preț”, a declarat Ioana Crețu, șef de tură, potrivit știrileprotv.
Citește și Prime de Crăciun în funcţie de anul naşterii! Care români vor primi bonusuri de 30% din salariu