Cât costă un kilogram de zahăr în marile supermarketuri din România! De foarte multe ori ni s-a întâmplat să vedem atunci când mergem la cumpărături să vedem oameni care nu se sfiesc să arunce în coș câteva pungi de zahăr.
Citește și Preţul zahărului, la maximul ultimilor 13 ani
În urmă cu mai bine de 30 de ani, România erau unul dintre cei mai importanți producători de zahăr din regiune. Din păcate, din cele 33 de fabrici existente în țara noastră, au mai rămas doar trei, iar astăzi românii au ajuns să consume zahăr de import.
Chiar dacă în ultima perioadă prețurile alimentelor au explodat, zahărul a rămas în continuare un produs accesibil.
Cu toate acestea, românii vânează în continuare promoțiile la acest produs al cărui cost variază în funcție de calitatea și brand-ul zahărului.
În timp ce unele dintre cele mai populare brand-uri de pe piață au setat prețul unui kilogram în jurul sumei de 10 lei, românii aleg variante mai ieftine.
Concret, zaharul marca proprie din Carrefour (Zahar cristal alb) a ajuns să coste 5.84 lei. Asta în timp ce, zaharul marca proprie din Kaufland (Zahar alb) costă în prezent 5.49 lei.
Chiar studiile din ultimii ani au arătat că zahărul este nociv pentru dantură și poate provoca apariția bolilor de inimă, a obezității, a colesterolului ridicat și a hipertensiunii arteriale românii cumpără în continuare acest produs.
De asemenea, medicii spun că ficatul poate suferi din cauza excesului de zahăr din alimentație. Boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care poate duce la ciroză și diabet de tip 2, a fost legată de consumul excesiv de zahăr.
Specialiștii spun că una dintre principalele cauze ale acestei boli este aportul crescut de zahăr.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat un consum zilnic de zahăr care să nu depășească 25 de grame, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ 5-6 lingurițe. Atenție! Această cantitate include și zahărul prezent natural în alimente, precum fructele, legumele, laptele, sucurile naturale sau piureurile de fructe.