Cât costă un porc de Crăciun în 2024. Se vinde pe TikTok, Facebook sau OLX, la kg, la jumătate sau în viu! Mai este puţin şi se vând în Bitcoin!

Porcul de la țărani este prea ieftin pentru producători, dar prea scump pentru clienți. Cu toate acestea, şoriciul este la fel de disputat ca adversităţile politice din această perioadă.
Alina Costache
11 dec. 2024, 16:13
Cât costă un porc de Crăciun în 2024. Se vinde pe TikTok, Facebook sau OLX, la kg, la jumătate sau în viu! Mai este puţin şi se vând în Bitcoin!

Indiferent de situaţia economică, românii nu renunţă la produsele din porc de Crăciun. Nu există masă de Sărbători fără caltaboş, cârnaţi sau piftie, iar porcii crescuți în gospodăria țărănească sunt în continuare visul oricărui român care vrea ca de Crăciun să pună pe masă hrană de calitate.

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar febra pregătirilor pentru masa festivă este în plină desfășurare. Cum porcul rămâne vedeta sărbătorilor de iarnă în România, aglomerația din târguri și piețe este de așteptat în această perioadă. Mai nou, comerţul s-a mutat, ca şi campania electorală pe TikTok, dar şi pe alte reţele de socializare, în condiţiile în care amenzile pentru tarnsportul fără acte sunt de mii de euro.

Din aceste videoclipuri, realizate de fermieri din județe precum Prahova, Buzău și Suceava, aflăm că prețul porcilor în 2024 variază în funcție de greutatea și locația animalului. În medie, prețul este de 14 lei/kg, ceea ce înseamnă că un porc de 250 de kilograme poate ajunge să coste până la 3.500 de lei. De exemplu, în satul Sudiți din județul Buzău, un crescător vinde porci cu greutăți cuprinse între 90 și 150 de kilograme, ceea ce echivalează cu prețuri între 1.260 și 2.100 de lei.

Prețul unui kilogram de carne de porc în magazinele Lidl, Kaufland, Auchan și Carrefour, înainte de sărbătorile de Crăciun. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru produsele din carne

Pe de altă parte, în alte județe, diferențele de preț sunt semnificative. În Călărași, prețul scade la 12 lei/kg, iar în Brașov, acesta ajunge chiar și la 18-19 lei/kg. Diferențele de preț sunt explicate prin costurile de producție, cererea locală și proximitatea față de orașele mari.,

Un porc câto maşină: „S-a mai dus un Passat”

Deși utilizarea rețelelor sociale pentru promovarea porcilor de vânzare pare o idee inovatoare, crescătorii se plâng că interesul cumpărătorilor este tot mai scăzut. În ciuda apropierii Crăciunului, vânzările nu sunt pe măsura așteptărilor.

„Succes mult și eu am porci de vânzare, dar lumea nu prea mai cumpără porci întregi, poate doar jumătăți sau mai puțin”, spune un fermier într-un comentariu.

Costurile au ajuns prea mari, iar mulți preferă să cumpere carne gata porționată din supermarketuri sau să o înlocuiască cu pui. Rețelele sociale sunt inundate de comentarii care reflectă nemulțumirea cumpărătorilor.

Un utilizator face o glumă amară, spunând: „S-a mai dus un Passat”, în timp ce filmează un porc proaspăt sacrificat. Comentariul sugerează că prețul unui porc întreg se apropie de costul unei mașini second-hand.

Prețurile mari ale porcilor din acest an sunt puse pe seama creșterii costurilor de producție, în special pentru hrană și energie. În același timp, scăderea cererii ar putea să determine o ajustare a prețurilor în unele zone. Unii crescători încearcă să atragă clienți oferind posibilitatea de a cumpăra doar jumătăți de porc sau porționarea gratuită a acestuia, însă mulți recunosc că obiceiurile consumatorilor s-au schimbat.

Cu toate acestea, pentru familiile care încă păstrează tradiția sacrificării porcului, târgurile și rețelele sociale rămân principalele surse de aprovizionare. Dacă prețurile se vor menține ridicate, este posibil ca și în anii următori cumpărarea unui porc întreg să fie un lux accesibil doar unui segment redus al populației.

Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg înainte de sărbători. Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără din piețe sau târguri

ANSVSA avertizează să nu tăiați porcul fără un control sanitar veterinar, deoarece carnea poate prezenta riscuri de contaminare dacă animalul nu este sănătos sau condițiile de igienă nu sunt respectate. În cazul unei probleme de sănătate identificate de medicul veterinar, porcul trebuie sacrificat în condiții sigure și carnea nu trebuie consumată.

Este interzisă vânzarea cărnii fără verificare sanitar-veterinară, sancțiunile ajungând până la 40.000 de lei.

Dacă cumpărați din piețe sau târguri, verificați funcționarea vitrinelor frigorifice, ambalajele intacte, etichetele cu informații despre origine, păstrare și termenul de valabilitate. Respectarea acestor reguli garantează siguranța alimentară.

Porcul de la țărani, prea ieftin pentru producători, prea scump pentru clienți. „Își ia două kile de carne și a venit Crăciunul”

Țăranii care au crescut, pe lângă porcul pe care îl vor sacrifica de Crăciun, încă doi-trei pentru a-i comercializa spun că se văd nevoiți să-i vândă în pierdere. Anul a fost secetos, costurile au crescut, iar cumpărătorii nu-și permit să ofere prețul corect.

Un porc bio costă cât un iPhone de ultimă generaţie. Cât costă jumătate de porc păşunat şi la ce preţ sunt cotletele, friptura măcelarului sau cârnaţii picanţi FOTO

Porcii crescuți în gospodăria țărănească sunt în continuare visul oricărui român care vrea ca de Crăciun să pună pe masă hrană de calitate. Din păcate, spun puținii crescători de animale rămași prin sate, cumpărătorii nu și-i mai permit, astfel că prețurile au scăzut extraordinar de mult și-i pun pe țărani în fața unei alegeri deosebit de dificile. „Sincer, decât să-i dau pe nimic, mai bine mai cumpăr o ladă frigorifică, îi tai și-i pun al congelator. Am muncit, am cumpărat bucate, nu știe nimeni cum i-am adus la 230-250 de kilograme”, spune un crescător dintr-o comună de lângă caracal. Are trei porci de vânzare, dar sunt prea mari pentru omul de rând care ar trebui să scoată din buzunar 3.500 – 4.000 lei. „Oamenii sunt de bună credință, înțeleg că nu sunt porci de crescătorie, dar n-au bani, și se duc și ia de lângă Alexandria din cei de fermă, că sunt mai ieftini”, spune crescătorul.

Un preț cu care și-ar dori să vândă cei trei porci pe care îi are pentru comercializare ar fi 15-16 lei/kg „în viu”, or oferta supermarketurilor deja se apropie de acest preț, dar pentru carcasă. „La noi kilogramul de porumb este 1 leu, mai are cineva aici și vinde, dar în alte părți e mai scump. Deocamdată n-am fost nevoit să cumpăr, am avut de anul trecut, însă dacă nu-i vând, trebuie, pentru că ce am nu va mai fi de ajuns”, mai spune crescătorul.

O altă ofertă afișată pe Internet vine din Leu, o localitate de lângă Craiova. „E cel mai prost an de când creștem porci”, spune crescătorul înainte de orice. S-a pornit inițial cu un preț de 16-17 lei/kg „în viu”, iar acum deja nu mai există interes indiferent cât de mult ar fi dispuși crescătorii să lase din preț.

„Anul trecut s-a vândut și cu 20 lei/kg, dar anul ăsta, dacă au dat în supermarket în 17-18 lei, spălătura aia adusă din import, nu ne mai dă nimeni banii nouă. Orășenii iau două kile de carne și zice c-a venit Crăciunul, asta s-a întâmplat”, adaugă fermierul.

Preț PORC de Crăciun la început de decembrie!

Porcii au fost crescuți cu greu și cu cheltuieli mari, mai spune interlocutorul. „Poate în alte părți s-au făcut cerealele, dar la noi, aici, la Leu, în 2024 n-am cules o boabă de porumb. Nu s-a treierat o boabă de porumb. Am mai avut din anii anteriori, acum e 1,2 lei/kg. Dacă cumperi cereale, mai bine-i dai drumu’ pe poartă afară. E dezastru, ca anul‘ ăsta n-a fost niciodată. Nu sunt cumpărători. Iar noi nu suntem crescători, avem și noi trei-patru crescuți pe lângă ai noștri și ne gândeam să facem un venit suplimentar”, mai spune vânzătorul.

„A scăzut mult procentul celor care vor porc de țară”

Un alt crescător, de lângă Slatina, spune că sunt oferte și cu 12,5 lei/kg și, cu toate acestea, nu se găsesc cumpărători.

„Lucrurile sunt foarte simple. Oamenii nu mai au bani, dar nu mai au nu să cumpere un porc, nici măcar să se unească două familii pentru unul. Porc sacrificat și pregătit să-l ia, că oricum, noi, crescătorii, așa-l dăm de ani buni, nu-l mai ia nimeni viu de la noi. Dacă anul trecut spuneam că mai sunt 20% care vor porc de țară, acum cred că a scăzut mult procentul, iar în doi ani nu cred că mai întreabă nimeni”, spune fermierul.

Închiderea târgurilor, consideră mulți dintre crescători, este unul dintre motivele care au dus la o așa lipsă de interes. „Dacă ne permiteau să mergem cu animale în târg, oamenii mai veneau, îi mai vedeau, se gândeau să strângă bani să cumpere de Crăciun. Așa, se duc și-și ia de la supermarket cât își permit și asta e tot. Sunt atât de săraci că nu-i mai interesează calitatea, că toți spun că ar vrea de la țară, dar…”, adaugă un alt fermier.

Într-o localitate de lângă Sibiu un vânzător spune că mai are doar cinci porci din cei 14 pe care i-a avut la vânzare. „Am scris 12 lei/kg, dar nu mai am din cei cu 12 lei, am cu 14 lei/kg. Prețul e mai mic decât anul trecut, deși costurile sunt mult mai mari. Dar suntem nevoiți să lăsăm. Vedem, poate reușim până la Crăciun”, spune, la fel de dezamăgit, fermierul.

„Dacă în primăvară l-ai luat cu 200 de euro, cum să-l vinzi acum cu 350, spuneți dumneavoastră?! Porcul ăsta doar atât a consumat într-un an? 150 de euro? Când cerealele au preț dublu? Și nimeni nu mai pune munca, pentru că noi ne-am învățat să nu ne prețuim munca”, rezumă, cu supărare, unul dintre fermierii cu care am stat de vorbă.

Cererea pentru porcii care vor fi sacrificați pentru Crăciun este peste așteptări la Iaşi

Cerere tot mai mare pentru porcii ce vor fi sacrificați pentru sărbătorile de Crăciun. Fermierii din Iași se confruntă cu cerințe, din partea oamenilor, ce depășesc numărul de animale puse la vânzare

În această perioadă, când ieșenii se pregătesc de prepararea bucatelor ce vor fi prezente pe masa de Crăciun, atenția acestora este îndreptată spre fermierii din tot județul care se ocupă cu vânzarea porcilor.

Mulți dintre acești fermieri se confruntă cu o cerere mare din partea oamenilor. Potrivit lui Mihai Păltinel, un fermier din Iași, oamenii sunt foarte atenți la ce mănâncă, tocmai de aceea caută porci crescuți doar cu hrană naturală.

„Anul acesta am avut în jur de 30 de porci, dintre care, la momentul actual, mai am 5 sau 6, fiecare între 90 de kilograme sau 130 de kilograme. Prețul pe kilogram este de 20 de lei în viu. Bineînțeles, cer un avans înainte să îi vând între 300-500 de lei, depinde de cât e dispus omul să dea. Oamenii au pretenții și cerințe specifice când vine vorba de un animal pe care îl cumpără, bineînțeles, dar eu lucrez doar cu cereale din propria cultură, porumb, grâu, totul e din cultură proprie”, a declarat Mihai Păltinel, fermier din Iași.

Potrivit unui alt fermier, acesta menționează că, dacă nu avea cultură proprie, creșterea unor astfel de animale ar fi fost foarte dificilă tocmai din cauza scumpirii grânelor.

„Anul acesta, eu am 10 bucăți de vânzare, fiecare în jur de 100-120 de kilograme. Sunt ținuți în gospodărie, pentru că noi creștem porci de foarte mult timp, și bunicii mei o făceau, și părinții, și acum o fac eu. Cererea este mare, da, dar bineînțeles că oamenii au anumite cerințe. Ei vor ca porcii să fie crescuți în gospodărie, lucru pe care îl fac. Porcii se cresc greu, chiar foarte greu, pentru unii. Trebuie să le dai foarte multă mâncare și totul s-a scumpit acum. Dacă nu aveam grâne din cultură proprie, era greu. Eu vând porcii, anul acesta, cu 15 lei kilogramul”, a susținut Ion Vasilescu.

Porcii de Mangalița, tot mai căutați

Carne de porc de Crăciun 2023
Pe lângă porcul tradițional, mare, alb, căutat, de altfel, de majoritatea oamenilor, porcul de Mangalița este printre cei mai preferați, tocmai datorită beneficiilor care se regăsesc în grăsimea acestuia.

Potrivit unui alt fermier din Iași care se ocupă de creșterea acestora, porcul de Mangalița se vinde la fel de bine ca cel tradițional.

„Cererea este chiar foarte mare, se caută porcii de Mangalița mult, pentru că au carnea foarte bună, foarte calitativă, comparativ cu porcul normal. Eu mai am acum vreo opt, fiecare în jur de 110 kilograme, pentru că au doar un an. Aceștia cresc mai greu decât porcii normali, dar carnea lor este foarte bună, pentru că nu are colesterol. Anul trecut, comparativ cu anul acesta, prețul era la fel, adică 21 de lei, în viu, dar prețul este negociabil pentru că, deși sunt foarte căutați, se vând greu. Oamenii au cereri speciale, vor să fie crescuți cât mai natural, iar eu îi hrănesc doar boabe, floarea-soarelui și alte grâne naturale”, a povestit Vasile Palaghia, un alt fermier din Iași.

Fermierii spun că, deși perioada dinaintea Crăciunului este cea mai aglomerată, oamenii cumpără purceluși și după sărbători, deoarece doresc să îi crească. Purcelușii care se vând în primăvară sunt mai scumpi decât cei care se cumpără pentru masa de Crăciun.

„Se caută peste așteptări! Am avut 60 de porci și acum mai am 3, fiecare în jur de 200 de kilograme, și deși vând cu 18 lei kilogramul, în viu, pentru ce este peste 150, prețul scade. Purceii de primăvară se vând după Crăciun, prin ianuarie sau în primăvară, pentru că lumea vrea să îi crească, dar sunt puțin mai scumpi. Acum, toată lumea caută purcei cu slănină mai puțină, vor mai multă carne”, a spus Ștefan Rotaru, un alt fermier.
Așadar, cererea pentru porcii ce vor fi sacrificați de Crăciun este tot mai mare, ieșenii optând atât pentru porcii tradiționali, cât și pentru porcii de Mangalița.

Recomandările ANSVSA pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Păstrarea alimentelor de origine animală:
După cumpărare, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucțiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.

Sacrificarea porcului în gospodărie:
Sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA).

Examinarea cărnii pentru Trichinella spp.:
Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei + TVA.

Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar veterinar:
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.

Recomandări pentru cumpărături în piețe și târguri:

  • Verificați existența vitrinelor frigorifice și integritatea ambalajelor;
    Asigurați-vă că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate;
    Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință și să aibă etichete cu date despre producător și sortiment.
    Comerțul online:
    Pentru achizițiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță.

Suport pentru consumatori:
Medicii veterinari din cadrul DSVSA județene și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetățenii. Informațiile privind programul și contactele vor fi afișate pe site-urile autorităților sanitare.

Call Center ANSVSA:
Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.

ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul care îți taie pofta de țigări. Se găsește la orice supermarket și te ajută să spui stop fumatului
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis! CCR îi distruge visul pentru Cotroceni: E mult mai grav
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit o legendă
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis într-o explozie la un eveniment din Sankt Petersburg
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului