Românii sunt mari consumatori de carne de porc, anual tăindu-se milioane de exemplare. Iar iarna, în preajma sărbătorilor, multe preparate sunt nelipsite din meniul tradițional, de la friptură de porc şi jumări și până la piftie cu carne de porc, şorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi și caltaboşi.
Specialiştii susţin că se aşteaptă ca, în această perioadă, preţul mediu pentru un kilogram de carne de porc să fie de aproximativ 24 de lei, potrivit Observatornews. Totuşi, trebuie precizat că a început să crească, din nou, numărul celor care cumpără carne de porc în aşa fel încât să-şi realizeze acasă produsele tradiţionale.
Tendinţa este ca, dacă în anii trecuți românii mergeau să se aprovizioneze de la magazine de specialitate, anul acesta ei preferă, pe cât posibil, să pregătească acasă preparatele din porc.
Supermarketul online de la Mega Image vinde ceafa de porc fără os cu 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, cu 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).
La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc costă 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac, 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată se vinde cu 27,95 lei.
Pentru a respecta normele sanitare, autorităţile au impus o serie de condiţii pe care fermierii care vor să vândă porci trebuie să le respecte.
În primul rând, vânzarea de porci nu se mai realizează decât dacă „un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv„.
În astfel de cazuri, dau asigurări autorităţile române, „serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentaţie”.
Totodată, persoanele fizice pot, în continuare, să crească porci pentru consum familial.