Sistemele de panouri solare captează razele soarelui și le transformă în energie electrică sau termică. În ultimii ani, acestea au devenit din ce în ce mai populare datorită multiplelor beneficii pe care le oferă. Panourile solare reprezintă un mod de a fi mai prietenos cu mediul înconjurător în contextul efectelor devastatoare ale încălzirii globale din ce în ce mai accentuate.
Panourile solare pot fi amplasate pe acoperișuri sau pe sol, în funcție de nevoile utilizatorului și de condițiile locale. De asemenea, există și opțiuni pentru panouri integrate în clădiri sau în mobilier, pentru un design mai estetic.
Interesul față de panourile solare este în creștere acestea putând fi folosite de oricine. În România, numărul consumatorilor care au decis să-și producă singuri necesarul de energie sau cel puțin o parte din el a ajuns la cifra de 121.304 la finalul lunii martie, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie.
Din ce în ce mai mulți români mizează pe energia solară, iar cei care nu sunt hotărâți, se interesează în diverse locuri cu privire la costurile de instalare și de întreținere a panourilor fotovoltaice.
Prețurile pentru instalarea panourilor diferă în funcție de dimensiune, locație, resurse și cerințe.
Românii care vor un sistem fotovoltaic de dimensiune medie trebuie să aibă în vedere că prețul poate varia între 23.000 și 64.000 de lei. În această sumă sunt incluse și costurile aferente instalării panourilor, a echipamentelor de control și stocare a energiei, dar și a cablajului și a modulelor de fixare.
Mai mult, costul anual cu mentenanța unui sistem eficient variază între 600 și 1.300 de lei pe an, în funcție de dimensiune și complexitate, potrivit renovează.ro.
Iată lista completă a costurilor, incluzând echipamentele, manopera și întreținerea anuală a unui sistem: