Cât costă un test Covid în Europa? În patru ţări preţurile sunt mai mici decât în România

Cu câteva excepţii, între care Ungaria, Letonia, Bulgaria sau Franţa, preţurile testelor PCR sunt mai scumpe în celelalte state ale UE, decât în România. Cât costă un test Covid în Europa este o întrebare la care găsiţi răspuns în rândurile de mai jos.
Daniel Spătaru
18 nov. 2020, 15:22
Cât costă un test Covid în Europa? În patru ţări preţurile sunt mai mici decât în România

În România, prețul mediu al unui test RT-PCR este între 350 și 400 de lei, dar cu toţii ne întrebăm cât costă un test Covid în celelalte ţări ale Uniunii Europene, considerând că preţul pe care îl plătim este mai mare decât în alte părţi. În realitate, în multe ţări prețul este mai ridicat, dar puțini sunt cei care trebuie să-l plătească. Libertatea a analizat prețurile testelor RT-PCR pentru COVID practicate în 11 țări din Uniunea Europeană.

UNGARIA: Prețuri plafonate de guvern Pe 21 septembrie, guvernul maghiar a decis plafonarea prețurilor practicate de clinicile private pentru testarea PCR. Astfel, prețul unui test PCR nu poate depăși 19.500 de forinți, adică în jur de 265 de lei.

GRECIA: Teste gratuite în baza asigurărilor private de sănătate În Grecia, prețul-standard al unui test PCR COVID este de 70-80 de euro, adică 340-390 de lei, în cazul furnizorilor privați de servicii medicale. Inclusiv aeroportul din Atena oferă posibilitatea testării PCR. Un serviciu taxat cu 70 de euro, potrivit Greek City Times. Mai scumpă este testarea în centrele drive-in, care ajunge la 150 de euro, adică 730 de lei.

GERMANIA: Costurile le sunt restituite pacientului de către asigurători Pentru nemți, prețul mediu al unui test RT-PCR este de 180 de euro, în jur de 870 de lei, însă puțini ajung să-l plătească.

AUSTRIA: Testarea antigen gratuită, urmată – la nevoie – de PCR Austriecii trebuie să plătească între 90 și 120 de euro, adică de la 438 până la 584 de lei, pentru testarea RT-PCR. Însă testarea antigen a devenit populară în ultimele săptămâni pentru asimptomatici.

ITALIA: Prețul mediu 458 de lei Italienii plătesc în medie undeva la 94 euro pentru testarea PCR, potrivit unei investigații realizate de Altroconsumo – Asociația Consumatorilor Italieni. Prețurile variază între 65 euro, adică 316 lei, și chiar 125 euro, în jur de 609 lei, la laboratoarele din Milano.

FRANȚA: În Paris se vor face gratuit testele RT-PCR Pentru un test contra cost, francezii plătesc în medie 54 euro, adică 253 de lei. Însă, în majoritatea cazurilor, acest cost poate fi acoperit de asigurarea medicală.

Citeşte şi Franţa acceptă cu mare greutate şcoala online. Cel puţin jumătate dintre liceeni vor trebui totuşi să fie prezenţi în clase

MAREA BRITANIE: Prețuri de până la 1.000 de lei Britanicii trebuie să plătească în medie 150-200 de lire, în jur de 814-1.085 de lei, pentru testarea PCR. Costurile cresc atunci când testarea se realizează la adresa pacientului, ori rezultatele trebuie să fie livrate în mai puțin de 24 de ore, potrivit unui articol din Metro.

SPANIA: Teste PCR doar la recomandarea medicului de familie Aici prețurile practicate de furnizorii privați de servicii medicale variază între 130 și 240 euro, adică în jur de 633 și 1.169 de lei, potrivit unei analize făcute de jurnaliștii Cope. Prețul mediu este de 150 de euro, adică 730 de lei.

LETONIA: Plătești doar dacă nu ai recomandare medicală Până pe 26 octombrie, testarea RT-PCR era gratuită pentru cetățeni letoni și rezidenți, în vreme ce străinii trebuiau să plătească o taxă de 53 de euro, circa 259 de lei. Acum, testarea la o unitate medicală privată este plătită inclusiv de cetățenii letoni și rezidenții care nu au o recomandare medicală de la doctorul de familie sau de la un specialist.

POLONIA: Prețuri mari, teste mai puține ca în România Pentru polonezi, prețurile testelor contra cost variază în funcție de furnizorul de servicii medicale privat. Acestea încep de la 340 zloți, în jur de 370 de lei, în cazul laboratoarelor de analize, și ajung la 390 zloți, adică 424 de lei, la centrele drive-in din marile orașe. Însă, spitalele private pot să taxeze chiar și 780 zloți, circa 850 de lei. Totuși, prețul mediu este de 400-500 zloți, adică între 435-544 lei.

BULGARIA: Mai ieftin ca în România La vecini, prețurile variază în medie între 90 și 120 leva, în jur de 224-299 lei. De multe ori, testele contra cost reprezintă biletul de intrare într-un spital non-COVID ori sunt achiziționate de cei care călătoresc într-o țară ce solicită un rezultat negativ PCR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu SGR în zonele rurale. Decizia se aplică în toată țara și oamenii care stau la curte vor beneficia din plin
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI