Cât costă viza de flotant în zonele cu şcoli considerate mai bune. Părinţii dau o mică avere

Odată cu apropierea perioadei de înscriere la grădinițe și școli, părinții din marile orașe au început goana după vize de flotant. Pentru mulți, aceasta este singura soluție prin care își pot înscrie copiii la instituțiile de învățământ pe care le consideră mai bune decât cele din apropierea locuinței lor. Pe rețelele sociale și pe diverse platforme de anunțuri au apărut zeci de oferte și cereri pentru „luarea în spațiu”, iar prețurile variază între 250 și 300 de euro. Deși această practică este ilegală, fenomenul a devenit o tradiție anuală în România.
Filip Stan
11 mart. 2025, 23:23
Cât costă viza de flotant în zonele cu şcoli considerate mai bune. Părinţii dau o mică avere

Părinții disperați recurg la această metodă pentru că locurile din școlile de top sunt limitate, iar criteriile de înscriere prioritizează copiii care locuiesc în apropierea unității de învățământ. „Caut pe cineva care oferă viză de flotant pentru înscrierea la școală”, „Ofer recompensă pentru o viză de flotant” sau „Caut viză de flotant pentru Școala 28, ofer 300 de euro” sunt doar câteva dintre anunțurile postate în această perioadă. În același timp, proprietarii de locuințe profită de cererea ridicată și își oferă adresele contra cost.

„Doamnă, 250 de euro este prețul. Un singur flotant pot să vă fac, suntem până în ăia 10, așa cum este legal. Mai mult nu dă voie, atât pot să mai fac, un flotant”, a explicat un proprietar contactat de Digi24.

Conform legislației, dacă la o adresă sunt deja înregistrate peste 10 persoane cu viză de flotant, nu se mai pot face înscrieri suplimentare. În plus, dacă există deja cel puțin două astfel de vize, Poliția trebuie să efectueze verificări.

Directorii de școli recunosc că fenomenul este greu de controlat, iar verificarea veridicității vizelor de flotant este aproape imposibilă.

„Noi nu putem verifica veridicitatea acestor lucruri, a vizei. Noi mergem pe încredere, cu viza de flotant, inspectăm că e la noi în circumscripție și noi îl înscriem. Oferta e de 4 clase cu 88 de locuri, cu siguranță le ocupăm din prima etapă”, a declarat Luiza Moraru, directorul unei școli din București.

Pe de altă parte, părinții care locuiesc efectiv în apropierea grădinițelor și școlilor populare sunt revoltați că nu mai găsesc locuri pentru propriii copii. „Eu mi-am dus copilul în alt cartier. De ce? Pentru că au luat locul copilului meu cei cu viză de flotant din Chiajna”, a declarat un părinte. O altă mamă spune că a întâmpinat aceeași problemă: „Copilul meu nu a intrat la grădinița de lângă casă, în schimb alții au intrat, pentru că au făcut și alte tipuri de eforturi”.

Citeşte şi: Ministrul Educației, Daniel David, despre interzicerea telefoanelor mobile în școli: „Lucrurile sunt foarte clare”

În cazul grădinițelor, părinții au la dispoziție mai multe opțiuni, însă cererea depășește frecvent numărul de locuri disponibile.

„Se ia în considerare că dacă copilul nu prinde loc, au posibilitatea să opteze pentru o grădiniță tot în zona lor de interes. Legea învățământului preuniversitar prevede o suplimentare de maximum două locuri pentru grupele nou formate. Dacă sunt mai multe cereri decât locuri, aplicăm în ordine criteriile. Nu are importanță ordinea primului venit”, a explicat Sofia Romanescu, directorul unei grădinițe.

Potrivit legii, vizele de flotant se acordă doar persoanelor care locuiesc efectiv mai mult de 15 zile la o adresă secundară. Completarea unor date false în acest proces poate atrage pedepse severe, inclusiv închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă. Cu toate acestea, fenomenul continuă an de an, în lipsa unor controale eficiente și a unor soluții alternative pentru părinți.

Citeşte şi: Elevii care trebuie să achite o taxă de 150 de lei, până la 24 martie 2025. Care este motivul

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii