A mai rămas aproximativ o lună până când vom celebra Învierea Domnului, dar mulți români își pun întrebarea „cât costă mielul de Paște în 2023?”, ținând cont de explozia prețurilor în aceste prime patru luni. Din păcate veștile nu sunt bune, iar producătorii justifică noile prețuri.
Nu doar consumatorii, ci şi oierii încep să-și facă deja calculele în privința mieilor pe care îi vor vinde în perioada următoare. Va exista o creștere a prețului față de anul trecut, spun fermierii, însă ea nu va fi foarte mare.
Potrivit lui Nicu Cioranu, crescător de ovine din județul Arad, unii fermieri au început deja să facă înțelegeri cu cumpărătorii, astfel încât să dea carnea direct din fermă, fără să mai fie nevoie de intermediari.
Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui
”România se bucură de două piețe, cea internă și cea externă. La exportul de animale vii suntem a doua țară din Europa. Am înțeles ieri, la concret, că deja cumpărătorul de carne de miel, omul care păstrează tradiția noastră, nu se mai duce să ia mielul din supermarket, ci direct din fermă. Îmi spunea un fermier că deja are programați vreo 200 de miei cu 50 de lei/kg, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată țara să facă așa ceva”, a precizat Nicu Cioranu la Prima News.
Potrivit fermierului, prețul corect pentru carnea de miel anul acesta este undeva la 45-50 de lei/kg. ”Prețul de la fermă astăzi, pentru piața internă, este undeva între 40 și 50 de lei/kg. Prețul corect, cu scumpirea furajelor și creșterea costurilor, este undeva la 45-50 de lei/kg. Dacă este sub, e o problemă pentru fermier”, a mai spus crescătorul de ovine de la Arad.
Prognoza meteo de Paşte 2023. Ce vreme aduce iepuraşul în aprilie, Accuweather a actualizat hărţile
El a mai fost întrebat dacă preţul pentru mielul de Paşte ar putea ajunge şi la 60 de lei sau peste. “60 de lei doar dacă este speculat. Direct de la producător nu cred. Într-un an am vrut să facem un parteneriat cu un supermarket. Culmea, supermarketul plătea preţul cel mai mic posibil, nu ne-a convenit să batem palma cu ei. Nici supermarketul nu îl ia la un preţ mare, îi umflă el preţul”, a mai declarat Nicolae Cioranu.
În urmă cu doi ani, tot în criză fiind, datele statistice arătau că în România existau aproximativ 10 milioane de oi în decembrie 2021, conform datelor Eurostat. În același an, după doi ani de creștere, s-a înregistrat un declin semnificativ pe piața românească a cărnii de miel și oaie, când valoarea acesteia a scăzut cu -5,1%, conform Idexbox, iar livrările peste hotare de carne de miel și de oaie au scăzut cu -31,8%
Anul următor datele arătau o creștere semnificativă, iar la nivel european, România a ocupat unul din primele cinci locuri la creșterea de ovine și caprine în UE. Dar, deși se numără printre primii 5 crescători de ovine și caprine din UE, România nu se află în top în ceea ce privește producția de carne.
Principala piață de export pentru animalele românești a fost Iordania, cu peste 1.000.000 de animale, aproximativ jumătate dintre acestea fiind reprezentate de ovine și caprine. Alte piețe importante au fost Arabia Saudită, Grecia, Italia și Bulgaria.
La sfârșitul anului 2020 se afla pe locul doi în UE în ceea ce privește ponderea ovinelor din totalul UE, cu un procent de 16,8%, după Spania, cu o pondere de aproximativ 25%. Dacă pe planul exportului, să zicem, stăm bine, pe plan intern în 2023 se pare că va fi extrem de greu să ne apropiem de carnea de miel, având în vedere cât costă un miel de Paște în 2023.
Conform fermierilor, carnea de miel s-a scumpit cu cel puțin 30% în acest an, și totul pe fondul crizei generalizate, a costurilor mari la energie, gaze și combustibili, precum și pe fondul decizia fabricilor de producție de a micșora prețul de achiziție oferit fermierilor.
Dacă anul trecut plăteam cam 35 de lei pentru un kilogram de carne, astăzi aflăm cât costă un miel de Paște în 2023, și anume undeva la 45 de lei, iar dacă te gândești să cumperi mai mult, află că pentru 15 kg de carne scoți din buzunar aproximativ 675 de lei în 2023.
Criza accentuată, costurile mari și lipsa subvențiilor din partea statului în zona de ferme de animale, deși s-au anunțat alocarea unor sume, a dus la aceste creșteri exponențiale a prețurilor, iar dacă acum plătim 45 de lei pe kilogramul de carne de miel, în apropierea zilei de Paște vom plăti cu siguranță mai mult.