Cât de bănoasă e, de fapt, afacerea cazării refugiaților din Ucraina. Un exemplu concret este transformarea unei săli de sport din Voluntari în centru de cazare pentru ucrainienii cu probleme.
La mai bine de o lună după ce Rusia a invadat Ucraina, statul român nu a găsit o metodă concisă pentru decontarea cazării persoanelor venite din Ucraina. Prin țara noastră au trecut peste 550.000 de persoane care au fugit din calea războiului, dar cele mai multe s-au îndreptat spre granița de vest. Perioada de staționare în România a fost de doar câteva zile, potrivit oficialilor.
”Pâinea și cuțitul din mâna ISU. Cum dictează statul regulile pentru privați, iar banii europeni ajung tot în buzunarul statului român.
Sala de sport din Voluntari vs hotel de 3,4 stele. De ce în ambele s-ar putea deconta 50 de lei pe zi pentru cazare? Pentru că statul decide totul și își încalcă propriile reguli.
Ce oferă statul pentru 50 de lei? O sală ca la Romexpo sau Voluntari, unde păturile sunt primite din donații?
Statul încearcă o naționalizare și în zona cazării persoanelor venite din Ucraina. ISU a primit directivă (mărturie din interior) să trimită oamenii în sălile de sport și în căminele culturale, nu la hoteluri sau pensiuni.
Hotelierii și proprietarii de pensiuni sunt obligați să semneze cu ISU protocoale de colaborare. Pâinea și cuțitul sunt la ISU (Arafat). Nu ai protocol cu ISU, nu îți trimite persoane din Ucraina, nu primești decontare de la stat.
Mai mult, ISU încearcă să le impună privaților să accepte valoarea de 50 lei pe zi pentru persoanele cazate. Cine nu acceptă, nu primește protocol de colaborare. În HG 315 valoarea este de 100 de lei pe zi la privat.
Războiul a început de o lună. Decontarea nu s-a făcut deloc, deși la televizor vedeți oficialii cum se laudă cu asta.”, spune jurnalistul Cristian Andrei.