Cât de bine îţi curăţă dinţii periajul şi apa de gură

Cei mai mulți dintre noi am fost învățați de mici că trebuie să ne spălăm pe dinți, dar câți o facem conștienți de rolul pe care sănătatea orală o are asupra bunei funcționări a întregului organism? Ce înseamnă mai exact o igienă dentară riguroasă și care este rolul unui periaj dentar corect? Haideți să aflăm împreună răspunsul la aceste întrebări, dar și ce sfaturi ne oferă medicii stomatologi cu privire la sănătatea zâmbetului.
Mircea Filipescu
07 aug. 2020, 07:19
Cât de bine îţi curăţă dinţii periajul şi apa de gură

Îngrijirea zilnică, ce include periajul dentar, folosirea aței dentare, precum și mijloace auxiliare – apa de gură, dușul bucal și periuțele interdentare – contribuie la prevenirea problemelor dentare. Mai mult decât atât, medicii stomatologi ne explică în acest articol faptul că igiena orală, împreună cu vizitele regulate la dentist, pentru un detartraj și un periaj profesional, ne ajută să economism banii pe care i-am cheltui în mod normal pe tratamentele afecțiunilor stomatologice pe care nu le-am prevenit la timp și care au fost lăsate să evolueze.

O sănătate orală bună are ca efect dinți și gingii sănătoase, un zâmbet care nu numai că este frumos, dar care contribuie la o viață socială activă, o alimentație corespunzătoare și o pronunție fără cusur. O igienă orală corectă este importantă atât pentru a ne bucura de o dantură fără probleme, cât și pentru starea generală de bine și încredere în sine. Cea mai des întâlnită problemă când vine vorba de sănătatea dentară este apariția cariilor. Neglijarea igienei orale poate duce la afecțiuni serioase și poate afecta buna funcționare a întregului organism. De aceea, este important să ne spălăm pe dinți, dar și să fim atenți la modul în care o facem.

Ce înseamnă o igienă orală corectă?

Este bine să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. Periajul de seară este cel mai important, deoarece pe timpul nopții bacteriile au toate condițiile necesare pentru a se multiplica și vorbim aici despre factori precum umiditatea, întunericul, precum și substratul nutritiv asigurat de resturile alimentare pe care nu le-am înlăturat printr-un periaj dentar corect. Pe parcursul zilei se recomandă și clătiri ale cavității orale după fiecare masă, pentru a reuși să dislocăm resturile alimentare și placa bacteriană de la nivelul dinților.

Periajul dentar

Pentru o sănătate orală bună nu este însă suficient să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, ci trebuie să o facem și corect, folosind tehnicile corecte. Un periaj riguros ar trebui să dureze între 3 și 5 minute cu o periuță normală. În cazul în care alegem să folosim o periuță electrică, timpul dedicat periajulul ar trebuie să fie de la 2 până la 3 minute. Tartrul, bacteriile și placa au tendința să se acumuleze în spațiile mai greu accesibile dintre dinte și gingie.

Periajul cu mișcări dinspre gingie spre dinte ne ajută să curățăm eficient și să îndepărtăm resturile de alimente, să prevenim formarea tartrului și a plăcii bacteriene, care neîndepărtate pot duce la inflamații gingivale. Reținem așadar că mișcarea corectă este dinspre gingie spre dinte și niciodată invers, cu atât mai puțin orizontal, pentru că astfel nu facem decât să împingem resturile alimentare între dinți.

Totodată, se recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzați sau îndoiți. De-a lungul timpului, perii se decolorează și se despică, iar bacteriile se acumulează în acele spații. În cazul în care observăm că periuța se uzează mult prea repede, este posibil să exercităm o presiune mult prea mare asupra dinților și gingiilor în timpul periajului, iar șansele ca smalțul să se deterioreze în timp cresc semnificativ.

Mijloacele suplimentare de curățare a danturii

Asociația Americană de Stomatologie ne explică faptul că pe lângă pastă de dinți și periuță, mai putem utiliza ața dentară, pentru îndepărtarea resturilor prinse între gingie și dinte, apa de gură, dușul bucal sau chiar dispozitivele de curățare a limbii. Medicii dentiști recomandă apele de gură fără alcool, care conțin fluor, pentru a întări smalțul și a preveni apariția cariilor. În ceea ce privește ața dentară, se utilizează aproximativ 40-45 cm de ață, pe care o înfășurăm la capete în jurul degetului din mijloc de la fiecare mână. Porțiunea liberă din mijloc o ținem perfect întinsă și o curbăm ușor la baza fiecărui dinte, pentru a curăța dintele în locul aflat sub gingie. Mișcarea se face apoi ușor, de sus în jos, între dinți. Curățarea implică utilizarea unei porțiuni curate de ață dentară, la fiecare dinte.

Un periaj eficient și utilizarea aței dentare și a apei de gură pot îndepărta placa bacteriană, în timp ce vizitele periodice la medicul dentist ne ajută să prevenim apariția cariilor și să depistăm și să tratăm din timp problemele de dinți. În urma unui control de rutină, medicul stomatolog ne poate indica în ce locuri ar trebui să acordăm mai multă atenție în timpul periajului dentar și folosirii aței dentare.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'