Margarina are în componența sa aproximativ 80% grăsimi și 16% apă. În trecut, era preparată prin hidrogenarea uleiurilor, iar din acest motiv ducea la creșterea nivelului de trigliceride din sânge. În prezent, se obține prin procesul de amestecare a uleiurilor vegetale: de măsline, de floarea-soarelui, de rapiță sau de in. Ca să aibă consistență, se adaugă ulei de palmier sau de cocos, deoarece acestea sunt solide atunci când sunt reci. Pentru ca uleiurile să se amestece cu ușurință se adaugă un emulsifiant, cum este lecitina din soia.
Deoarece margarina este preparată în mare parte din uleiuri, ea are un conținut ridicat de acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6. La aceștia, unii producători adaugă și vitaminele A,D și E. Acizii grași scad nivelul colesterolului rău, LDL-ul, în timp ce vitaminele A și D ajută la fixarea calciului în oase. Vitamina E contribuie la producerea de globule roșii și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Margarina din comerț este disponibilă în două sortimente, cea din cutii, tartinabilă, și margarina pentru prăjituri. Cea din urmă este ambalată în hârtie, este mai consistentă decât cea tartinabilă, are un conținut mai ridicat de grăsimi și nu este recomandată consumului zilnic, ci doar ocazional, ca ingredient pentru aluaturi sau prăjituri.
Evită să consumi zilnic margarină. Ea se găsește ca ingredient în aluaturile din comerț sau în produsele de patiserie congelate. Este bine să citești eticheta cutiei de margarină înainte să o cumperi, deoarece legea îi obligă pe producători să menționeze dacă s-au folosit și grăsimi hidrogenate la prepararea ei.
Tabelul caloriilor
100 g
Margarină
Valoare energetică 737 kcal
Proteine 0,3 g
Lipide 79 g
Margarină light
Valoare energetică 270 kcal
Proteine 0,5 g
Lipide 30 g
Margarină pentru prăjituri
Valoare energetică 781 kcal
Proteine 0,5
Lipide 84
Margarină cu iaurt
Valoare energetică 450 kcal
Proteine 0,2
Lipide 48