Conform statisticilor, aproximativ 280.000 de străini locuiesc în Milano, adică 20,3% din populația totală a orașului, fiind a doua cea mai populară destinație din Italia, după Roma. Cetățeni din țări precum Marea Britanie, SUA, Filipine, Ecuador sau România au ales să se mute definitiv aici, potrivit stiridiaspora.ro.
Orașul a fost clasat pe locul trei în clasamentul celor mai scumpe orașe italiene, dar piața muncii și viața cosmopolită din Milano sunt și ele pe măsură.
Chiar dacă, de mult timp, chiriile erau la un preț ridicat în acest oraș, în ultimul an se pare că acesta a crescut. În primele luni ale anului 2022, chiria medie din Milano a crescut cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. În prezent chiria medie pe lună esre de 20,14 euro pe metru pătrat.
În zonele centrale ale orașului, precum Duomo, Cadorna, Cordusio sau Parco Sempione, prețul poate ajunge și la 33 de euro pe metru pătrat. Deci, chiria unui apartament cu o singură cameră, în centrul orașului, costă aproximativ 1.260 de euro lunar. Prețurile scad cu cât același tip de apartament se află mai departe de centru, de exemplu, o locuință de la periferia orașului va avea o chirie medie lunară de 830 de euro.
Românii care caută o chirie într-o cameră single dintr-un apartament comu pot plăti până la 620 de euro.
Utilitățile nu sunt incluse în chirie în majoritatea contractelor de închiriere din Italia. În general, facturile depind de cheltuielile individuale ale unei locuințe. Pentru un apartament de 85 de metri pătrați, cheltuielile lunare includ facturile la gaz, electricitate și apă și taxele de colectare a deșeurilor. Costul acestora poate ajunge, în medie, la 207 euro, cu 31 de euro peste media națională din Itallia.
În ultimele luni, din cauza nivelului record al inflației, prețul produselor alimentare a crescut drastic în toată Italia.
În ceea ce privește cumpărăturile, Milano este cel mai scump oraș italian, un coș cu produse de bază ajungând la 116 euro. Potrivit ziarului La Repubblica, o familie plătește 441 de euro pentru alimente.
Pentru cei care vor să ia masa în raș, costul depinde de restaurantul ales și de localizarea acestuia. O masă pentru două persoane care include trei feluri de mâncare, într-un oraș de nivel mediu, poate costa în medie 80-90 de euro, iar la un restaurant ieftin ajunge la circa 25 de euro de persoană.
Pentru cei care vor să iasă în oraș în timpul liber, costul depinde, de asemenea, de locul ales. De exemplu, un bilet la cinema costă aproximativ 10 euro, iar închirierea pentru o o oră a unui teren de tenis 25 de euro.
Transportul public este foarte bine dezvoltat și accesibil. Metroul este una dintre cele mai rapide modalități de deplasare, dar există și tramvaie și autobuze. Un abonament lunar la operatorul de transport public costă 39 de euro, iar cel anual 330 de euro.
Sunt disponibile reduceri pentru rezidenții cu venituri mici, persoanele sub 30 de ani și studenți.
Chiar dacă rețeau de transport public este una eficeintă, numeroși localnici folosesc propriile autoturisme. Conform datelor, în Milano există nouă vehicule la 10 locuitori.
Pe lângă costurile mari la combustibil, parcarea este și ea costisitoare, tarifele începând de la 1,20 euro pe oră la periferie, iar în zonele centrale la 4,50 euro.
În centru este permis accesul doar mașinilor ecologice și este percepută o taxă de 2 euro pentru rezidenți și de 5 eurpi pentru nerezidenți.