Oamenii de ştiinţă au analizat 295 de aplicaţii despre cancer, folosite pe cele 4 mari platforme de telefoane inteligente (iPhone, Android, Nokia şi BlackBerry), şi au descoperit că cea mai mare parte dintre ele (32%) au scopul de ajuta la conştientizarea implicaţiilor şi răspândirii afecţiunii, scrie ro.stiri.yahoo.com. Acestea sunt urmate de aplicaţii educative, care furnizează informaţii despre cancer (aproape 13%) şi de aplicaţii menite să susţină strângerea de fonduri pentru persoanele bolnave.
Citeşte şi SEXULATOR – aplicaţia „perversă” care n-ar trebui să lipsească din smartphone-ul tău
Foarte puţine pot ajuta la detectarea timpurie a cancerului (11,5%), la prevenirea bolii (2%) sau la îngrijirea bolnavilor (aproape 4%), se arată în studiul publicat în Journal of Medical Internet Research şi citat de livescience.com.
În ciuda interesului crescând de a folosi telefoanele mobile ca platforme pentru diseminarea de informaţii din domeniul sănătăţii şi a faptului că aplicaţiile mobile oferă informaţii despre cancer, cercetătorii canadieni au concluzionat că acestea din urmă au o capacitate limitată de a-i detemina pe oameni să adopte un comportament care să le scadă riscul de a se îmbolnăvi.
„Se şte că informaţia singură nu este suficientă pentru a schimba comportamentul oamenilor”, notează oamenii de ştiinţă, care susţin că aplicaţiile ar trebui să îi înveţe pe oameni să transforme acele cunoştinţe în practici eficiente.