Cât de grav ne afectează poluarea sănătatea. Cercetătorii susțin că femeile care sunt însărcinate și care s-au expus unui tip de agent poluant numit hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) prezinta un risc de cinci ori mai mare să aducă pe lume un copil cu ADHD.
Oamenii de știintă sunt de părere că aceste toxine pot afecta destul de grav legăturile neuronale din creierul fătului, astfel explicandu-se anumite tulburări comportamentale manifestate de copil încă din primii ani de viață.
Un alt studiu făcut public anul acesta a analizat efectele a doua substanțe regăsite în atmosfera din proximitatea unor fabrici și uzine de mari dimensiuni cromul și stirenul.
Expunerea la aceste chimicale s-a dovedit a fi un posibil factor de risc pentru nașterea unui copil cu autism. Cercetătorii nu au putut formula o explicație certa pentru aceasta asociere, însă continua să cerceteze atent fenomenul și să găsească soluții de contracarare a lui.
Poluarea poate avea efecte nocive asupra organismului și la nivel fiziologic. Un studiu derulat de cercetătorii spanioli pe un eșantion de peste 600 de copii a scos la iveala o alta constatare îngrijorătoare copiii expuși în timpul vieții intrauterine unui nivel mare de dioxid de nitrogen și benzen au cu până la 30% mai multe șanse să sufere de afecțiuni renale în primii ani ai copilăriei, comparativ cu copiii ai căror mame au respirat un aer mai curat în timpul sarcinii.
Citește și: Numărul victimelor poluării în România, mai mare decât cel provocat de COVID-19. Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu: „Pentru COVID am ţinut lumea în case, pentru poluare aproape nu facem nimic”
Bolile pulmonare, astmul, cancerul de plămâni, insuficiența cardiacă și aritmiile sunt condițiile medicale cel mai frecvent asociate cu expunerea prelungită la agenții poluanți din atmosferă.
Persoanele în vârstă care au afecțiuni cardio-respiratorii, bebelușii, copiii, persoanele care lucrează în aer liber sau în medii de lucru toxice prezinta cel mai ridicat risc de îmbolnăvire din pricina poluării atmosferice.