Dr. Roxana Voica a avut o conversație detaliată cu Dr. Mihail, în cadrul căreia au abordat principalele probleme de sănătate cu care se confruntă persoanele care au depășit vârsta de 25 de ani. Dr. Voica este o specialistă renumită în domeniul gastroenterologiei și deține titlul de medic primar în boli infecțioase. În plus, ea a obținut o supraspecializare în nutriție clinică de la prestigioasa Stanford University, ceea ce îi permite să abordeze aspecte complexe ale sănătății cu o perspectivă multidisciplinară și aprofundată.
„De la vârsta de 3 ani, microbiomul unui copil nu mai poate fi schimbat semnificativ. Acesta are niște straturi. Fiecare bacterie supraspecializată în a face ceva mănâncă câte o fibră de un anumit fel. La 3 ani, semnătura microbiomului este fixă. Putem influența doar straturile superioare. Imaginați-vă o grădină, puneți o plantă, o mai udați și așa puteți schimba solul, însă baza de jos nu poate fi modificată”, spune Dr. Roxana Voica, în podcastul Bun, bine, cu Dr. Mihail.
Dr. Roxana Voica încearcă să aducă niște lumină în rândul oamenilor care nu înțeleg că încă din copilărie oamenii își trasează sănătatea. Deseori, adulții se întreabă cum de copiii lor pot mânca junk food și dormi prost, fiind totuți neafectați, cel puțin în aparență.
„Ulterior, copiii sunt extraordinar de flexibili metabolic. Dacă un copil mănâncă junk food, nu pățește nimic în comparație cu un adult de 40 de ani. Se numește flexibilitate metabolică, și corpul lor o are. Sistemul lor imunitar, care este obișnuit cu ce e rău și ce e bine și care este cel mai bine activat, le oferă această flexibilitate de a nu face boli dacă mănâncă și dorm prost. Aceasta durează până la 25 de ani. După 25 de ani, ori suntem sănătoși, ori suntem deja bolnavi. S-au făcut niște studii pe oameni care au murit tineri, din diverse cauze. La autopsie s-a observat că aveau plăci de grăsime pe vasele de sânge și era surprinzător că la 25 de ani se întâmplă asta. Noi, în realitate, nu simțim nimic. Nu simțim până la o vârstă. Motiv pentru care flexibilitatea aceasta metabolică ne ajută până la un punct”, spune Dr. Roxana Voicu.