Dacă îți propui să economisești bani și nu știi cum să faci, profesorul Mircea Coșea vine cu o serie de sfaturi. Acesta susține că educația financiară este extrem de importantă, mai ales în contextul actual, în care prețurile sunt într-o continuă creștere. Astfel, trebuie să fim atenți la modul în care ne gestionăm banii și mai ales pe ce anume.
Recent, profesorul de economie Mircea Coșea a venit cu o serie de sfaturi care ne ajută să economisim bani. Într-un interviu pentru DC News, acesta a mărturisit că gestionarea banilor trebuie să fie prioritară atât la nivel individual, cât și în familie, mai ales, având în vedere perioada în care ne aflăm și scumpirile care urmează.
”Este o situație care ar trebui să fie gestionată la nivelul fiecărei familii, la nivelul fiecărui individ, pentru că în perioada care va veni vor fi niște creșteri de venituri, dacă ne referim la pensii. Unele vor crește, nu toate. Însă această creștere și tot ce s-a întâmplat în an electoral înseamnă o situație destul de complicată pentru anul viitor, pentru fiecare dintre noi. Este de așteptat ca să existe o creștere de taxe, a unor impozite, cel puțin la nivel local, asta este foarte clar. În același timp, există o previziune care începe să fie discutabilă, aceea că inflația va scădea până la sfârșitul anului, fapt care nu va chiar așa. Luna iulie a arătat ca ea va crește. La alimente prețurile nu scad. În aceste condiții, eu cred că trebuie să existe un principiu de bază în tot ceea ce înseamnă gospodărirea banilor, respectiv foarte multă prudență, foarte multă gândire, din punct de vedere al investițiilor pe care vrea să le facă fiecare dintre noi”, a declarat profesorul Mircea Coșea.
Totodată, profesorul a pus accent pe lista de priorități, pe care oricine ar trebui să o aibă. Asta, deoarece, toate lucrurile pot părea necesități, dar trebuie să ne dăm seama ce ne trebuie cu adevărat.
”Insist pe cuvântul priorități! Ce este mai important? Toate nu se pot face în același timp! La nivelul unei familii, individ toate aceste necesități sunt predictibile și trebuie o listă cu priorități. Aici trebuie foarte mare atenție la unul dintre aspecte, la facturi și la medicamente. Ce se va întâmpla în 2025 și este inevitabil să crească cheltuielilor medicale, respectiv creșteri de prețuri la medicamente, dar și la anumite proceduri medicale. În al doilea rând, trebuie văzut foarte bine cum evoluează facturile, în sensul prețurilor la energie. Deocamdată nu există niciun fel de speranță că vom avea niște scăderi importante la prețurile de la energie. Prin urmare, aceste două lucruri trebuie organizate și acoperite orice ar fi.”, a mai dezvăluit acesta.