Cât de importante sunt sarea și potasiul pentru sănătate. Anunțul Dr. Cezar: „De la prea puțină sare se poate ajunge la hipertensiune”

Sarea și potasiul se numără printre mineralele vitale, care mențin inima sănătoasă, atrage atenția Dr. Cezar.
Filip Stan
30 iun. 2024, 08:01
Cât de importante sunt sarea și potasiul pentru sănătate. Anunțul Dr. Cezar:

Sarea și potasiul sunt esențiale în alimentație, spune Dr. Cezar. Acestea se numără printre mineralele care acționează direct asupra vaselor inimii. În interiorul celulelor cardiace se găsește potasiu, iar în exterior, sodiu. Din echilibrul acestor două minerale, inima poate avea bătăi regulate, creierul dând comanda să miște mușchiul cardiac. În prezent, există numeroase reclame care avertizează asupra consumului de sare. Și, totuși, atunci când rinichii sunt sănătoși, ei au capacitatea să elimine o cantitate crescută de sare.

Dr. Cezar, despre importanța sării și a potasiului în alimentație

Sarea consumată în exces poate distruge circiutele normale, dar un consum moderat ajută mai mult decât am crede. Dr. Cezar spune că nu trebuie să fim obsedați de ideea de a nu consuma sare.

„Multă lume se ferește de sare, persoane cu probleme cardiovasculare, pentru că așa e sintagma clasică, pentru viață sănătoasă evitați consumul, acolo zice, excesiv de sare, dar unii din excesivul ăla au zis consumul de sare și nu mai consumă sare. Rinichii noștri au capacitatea să elimine o cantitate mare de sare dacă sunt sănătoși sau relativ sănătoși, adică nu avem insuficiență renală gravă, deci chiar dacă avem boală renală ușoară, dar nu mai spun dacă nu avem deloc, atunci nu avem o problemă cu consumul de sare dacă consumăm sucientă apă.  Bine, nu trebuie să exagerăm pe termen lung, nu asta spun, dar nu trebuie să fim atât de obsedați de ideea asta.

Altceva e mai important: potasiul. Mulți oameni au carență de potasiu pentru că nu consumă alimente bugate în potasiu, legume, fructe. Din cauza că nu avem potasiu pot să apară EDM, crește tensiune arterială”, a spus dr. Cezar, într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare.

Citește și: În ce moment devine consumul de pește periculos pentru organism. Avertismentul doctorului Mihai Niculescu

Totodată, sodiul joacă un rol extrem de important în funcționarea anmitor receptori. Lipsa sodiului din alimentație poate duce a hipertensiune arterială.

„Oamenii se feresc de sodiu, dar ferindu-ne de sodiu, sistemul nostru cardiovascular are niște baroreceptori, niște receptori de depresiune și se trimite niște semnale ca să rețină sodiu cât mai mult și corpul se chinuie să rețină acel sodiu și va duce la îngroșarea arterelor, va cauza hipertensiune arterială. Evitarea exagerată a sodiului poate cauza hipertensiune arterială. Exact problema pe care vrem să o rezolvăm. Nu știu dacă e clar, dacă pare logic. Medicina asta nu e lineară.

Sarea e vinovată pentru tensiune, nu mai consum sarea. Ce să vezi? Ar putea să creezi hipertensiune arterială de la consumul prea mic de sare. Deci consumul scăzut de sodiu poate cauza hipertensiune arterială. Exact ceea ce vrem să rezolvăm. Problema e, cum am spus, asta se leagă și de consumul scăzut de potasiu. Deci echilibru. Dacă consumăm echilibrat, corpul știe ce are de făcut cu mineralele astea, știe cum să le punem în balanță, dar trebuie să fim atenți la noi”, a mai spus medicul.

Citește și: Regimul doctorului Virgiliu Stroescu care te aduce la dimensiuni de top-model: „Au venit cu 140, 150 de kg și i-am adus la 70. Trebuie să fie jumătate apă!”

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
BAC 2024. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la Limba și literatura română. Baremul de la bacalaureat 2024 conform edu.ro și Ministerul Educației
Capital.ro
UDREA, nevinovată. Băsescu a făcut anunțul: În penitenciar până a murit
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Se schimbă legea în România! Sunt vizați toți părinții!
Adevarul
Era Macron ia sfârșit. Ce înseamnă rezultatul alegerilor legislative pentru politica din Franța
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Tartă cu vișine. Un deliciu pentru perioada verii
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la limba și literatura română, prima probă scrisă de la Bacalaureat
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
A devenit ilegal în România. Se suspendă permisul pe loc. Rămâi fără drept pentru 4 luni
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Coreea de Nord lansează două rachete balistice după exerciții militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
MediaFlux
ANALIZE GRATUITE pentru ROMÂNI de la 1 IULIE! Cea mai bună VESTE de AZI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?