Cât de legal este overbookingul și motivul pentru care companiile aeriene practică acest lucru. Ce soluții au pasagerii refuzați la îmbarcare

Overbookingul este o practică foarte frecventă a companiilor aeriene, care în timpul anului este trecută destul de ușor cu vederea. Acum, în plin sezon, suprarezervarea zborurilor a început să fie foarte evidentă.
Mircea Filipescu
05 aug. 2023, 17:00
Cât de legal este overbookingul și motivul pentru care companiile aeriene practică acest lucru. Ce soluții au pasagerii refuzați la îmbarcare
Cât de legal este overbookingul și motivul pentru care companiile aeriene practică acest lucru. Ce soluții au pasagerii refuzați la îmbarcare

Pe durata ultimelor două luni, numeroși cetățeni români au avut probleme cu zborurile lor, provocate de întârzieri, anulări și overbookingul curselor puse la dispoziție de diverse companii aeriene care operează în țară. Doar în data de 15 iulie, peste 1000 de zboruri au fost complet anulate.

Citește și: Român prins fără bilet de avion. Zborul Viena – București a fost anulat

Într-un sezon deja marcat de nemulțumirile exprimate de călători, tot mai multe companii aeriene utilizează practica overbookingului. Din cauza cererii ridicate și a gestiunii inadecvate a resurselor de către aceste companii, un număr foarte mare de turiști se găsesc în situația de a nu putea călători, cu toate că au biletele valabile și s-au prezentat la timp pentru îmbarcare. Chiar dacă această practică poate părea nedreaptă, sau poate chiar în afara legii, overbookingul este legal și are scopul de a reduce costurile atât pentru pasageri, cât și pentru companiile aeriene.

Suprarezervarea locurilor pe zboruri este o practică obișnuită în rândul companiilor aeriene. Pe baza datelor acumulate înaintea fiecărui zbor, compania aeriană efectuează calcule pentru a stabili câte locuri ar putea rămâne neocupate. Fiecare loc liber pe un zbor reprezintă o pierdere pentru companie, iar când aceste pierderi se acumulează, pot duce la consecințe financiare semnificative. Pentru a evita astfel de pierderi, companiile aeriene aplică suprarezervarea, cunoscută sub numele de overbooking.

Potrivit clarificărilor furnizate de EU Flight Compensation, companiile aeriene dispun de informații cu privire la numărul de locuri neocupate de pe fiecare zbor pe o rută specifică. De exemplu, în situația unui zbor de la Roma la Barcelona, unde se constată că între cinci și opt locuri rămân libere din cauza pasagerilor absenți, următorul zbor pe aceeași rută de la Roma la Barcelona va fi suprarezervat cu un număr cuprins între cinci și opt locuri. Deși de multe ori numărul de locuri suprarezervate corespunde numărului de locuri goale, există situații excepționale în care această regulă nu se aplică.

În astfel de cazuri, companiile aeriene adesea oferă câteva soluții precum opțiuni alternative de călătorie, rambursări sau vouchere care includ reduceri pentru viitoare călătorii. Cu toate acestea, pentru mulți pasageri, prioritatea este să ajungă la destinație conform programului inițial, iar în astfel de situații, singura soluție reală este să opteze pentru mijloace de transport alternative. De asemenea, multe companii aeriene au politici specifice cu privire la refuzul îmbarcării pasagerilor.

Chiar dacă poate părea surprinzător, având în vedere disconfortul pe care îl cauzează călătorilor, overbookingul este în conformitate cu legea. Acest proces permite companiilor aeriene să echilibreze cheltuielile în cazul pasagerilor care nu se prezintă în ultimul moment. Fiecare loc neocupat într-un avion se traduce într-o pierdere pentru companie, iar overbookingul permite menținerea tarifelor reduse pentru zboruri și desfășurarea operațiunilor fără a suferi pierderi financiare.

Totuși, dacă un pasager este refuzat la îmbarcare din cauza overbookingului, compania aeriană are responsabilitatea de a asigura confortul acestuia în timpul perioadei de așteptare și trebuie să ofere opțiuni precum rambursare, transport alternativ sau compensații financiare, în funcție de preferințele pasagerilor.

Potrivit Regulamentului EC 261/2004, pasagerii au dreptul la compensație financiară atunci când li se refuză îmbarcarea din cauza suprarezervării. Această compensație financiară variază între 200 euro și 600 euro, în funcție de distanța pe care trebuia să o acopere zborul. Prețul biletului nu contează. Pentru distanțe de până la 1500 km, un pasager refuzat are dreptul la 250 de euro; pentru distanțe între 1500 km și 3000 km, un pasager poate primi 400 de euro; pentru distanțe de peste 3000 km, sunteți eligibil pentru 600 de euro.

Citește și: Ce poți cere în avion și să primești gratuit. Lucrurile pe care însoțitorii de zbor nu ți le spun

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania