Vineri, 8 august, MADR a oferit noi date cu privire la culturile distruse de secetă.
Suprafaţa afectată de secetă a crescut vineri la 231.704 hectare în 28 de judeţe, de la 214.870 hectare (ha) în 25 de judeţe, raportate joi, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Astfel, din suprafaţa totală, 132.337 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară – 20.037 ha, rapiţă – 24.201 ha, porumb – 33.917 ha, soia – 2.452 ha, mazăre – 557 ha, floarea-soarelui – 12.446 ha, plante furajere – 1.717 ha, alte culturi – 3.955 ha, informează Agerpres.
Situaţia suprafeţelor în ceea ce privește culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.
Potrivit datelor MADR, până în prezent au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.
Miercuri, 3 august, ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că producţia de grâu a fost recoltată de pe aproape 95% din suprafeţele cultivate. Astfel, s-a reușit preîntâmpinarea de eventuale pierderi ce ar fi putut fi cauzate de supracoacere.
„Ați dispus și ați pus în mișcare decizia să instituim ca regulă și să operaționalizăm o structură interministerială pentru a stabili măsurile pentru a preîntâmpina efectele schimbărilor climatice. Am avut deja o întâlnire productivă în care am prezentat situația din agricultură și care sunt măsurile pe care le putem lua urgent, în vederea stabilizării producției.
Până la aceasta dată, în România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu. Am avut în vedere urgentarea, pentru a preîntâmpina scuturarea culturilor. Supracoacerea putea produce scăderi de producție”, a declarat Petre Daea.