Fiecare țară are preparatul „reper” care ne dezvăluie care sunt modificările prețului pe alimente, dacă în Italia acesta este pizza și un SUA acela este burger-ul, ei bine, în România reperul este prețul micilor. Inflația se simte în absolut toate sectoarele, iar micii care au fost până acum cât se poate de accesibili, se transformă ușor ușor într-o delicatesă. Terasa cu mici de la Piața Obor este extrem de cunoscută, atât printre români, cât și printre străini. Locul era extrem de apreciat tocmai pentru faptul că prețurile erau cât se poate de decente, iar gustul micilor putea să te facă să te îndrăgostești de acest fel de mâncare iremediabil.
Citește și: Câți bani poate primi un casier de la Kaufland pe lună. Se fac angajări în mai multe orașe din România
Scumpirile din ultima vreme, generate în principal de creșterea costurilor din energie, s-au resimțit în absolut toate sectoarele. Oamenii se străduiesc să își drămuiască fiecare leu ca să poată face față, Ideea de economisirea aproape că devine o utopie. Micile momente de răsfăț, de exemplu o masă la restaurant, au devenit un lux. Chiar și în cazul mâncărurilor care erau acesibile pentru majoritatea oamenilor se simt modificări majore.
Să vedem cum s-a modificat prețul micilor celebri de la Piața Obor. Majoritatea persoanelor care au mers să mănânce un mic în celebra locație din Capitală au avut parte de o surpriză neplăcută. Până acum ceva timp, cei care voiau un mic de la Obor aveau de plătit 3 lei, însă lucrurile s-au schimbat. Același mic acum costă 5 lei, iar clienții sunt șocați, tocmai pentru că scumpirea a fost „peste noapte”.
“Îngrozitor. Ultima oară când am venit aici, era 3 lei. Şi acum 5…Îngrozitor de scump.”, a spus un client, potrivit Observator News.
Deși sunt debusolați de scumpire, oamenii continuă să meargă regulat să mănânce mici din Obo, iar patronul terasei crede și speră că încasările vor crește o dată cu temperaturile de afară.
“Se fac în jur de 1.500-2.000, depinde de zile. Socoteala din târg nu se potriveşte cu aia de acasă. Inclusiv la bani, cu salariul minim”, a explicat managerul terasei de la Obor.
Românii sunt îndrăgostiți de gustul micilor, fiind unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare de la noi din țară, dar și un produs care este foarte des folosit în marketing-ul pentru străini. Totuși trebuie să știm că oricât de gustoși ar fi, ar trebui consumați cu moderație pentru că ne pot crea probleme dacă exagerăm.
Micii se numără printre cele mai apreciate feluri de mâncare ale românilor, mai ales atunci când au un prilej de sărbătoare. Deși au un gust bun și constituie o masă sățioasă, trebuie consumați în cantități moderate pentru a nu crea probleme. Nutriționiștii afirmă că 100 de grame de mici pot avea aproximativ 350, iar un mic are în principiu cam 80 de grame. Trebuie să ții cont și de cantitatea de mici consumată, precum și de calitatea cărnii și de garnitura pe care o consumi alături de aceștia.
Micii de la Obor a făcut furori și printre străinii care au vizitat Capitala. Cu doar câteva luni în urmă, jurnaliștii britanici de la The Times au avut numai cuvinte de laudă despre renumiții mici, pe care i-au consumat în zilele petrecute la noi în țară. Aceștia au inclus micii din Obor pe lista preparatelor românești recomandate.