În ciuda recomandărilor că ar trebui să mergi pe jos până ajungi la 10.000 de paşi, nu există nicio dovadă științifică care să ateste că acest lucru reprezintă ținta ideală pentru sănătate sau scădere în greutate. Regula provine dintr-o campanie publicitară lansată de compania japoneză Yamasa înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1964, când a promovat pedometrul Manpo-kei (tradus „10.000 de pași”), slogan care a captivat imaginația oamenilor și a fost preluat la nivel global.
Citeşte şi: Gestul matinal banal care te ajută să ai o imunitate de fier. „Careul” nutriţioniştilor pentru sănătate
Cercetările recente sugerează că nu este necesar să faci 10.000 de pași zilnic. De fapt, 4.000 de pași sunt suficienți pentru a reduce riscul de deces prematur. O meta-analiză din 2023, publicată în European Journal of Preventive Cardiology, a analizat datele a peste 226.000 de participanți și a concluzionat că 4.000 de pași pe zi reduc semnificativ riscul de deces din orice cauză, oar fiecare 1.000 de pași suplimentari peste această limită scad riscul de deces cu încă 15%. Mai mult, mersul regulat pe jos ajută la reducerea inflamațiilor, prevenind boli cronice, afecțiuni cardiovasculare și chiar cancer. Practic, 4.000-8.000 de pași pe zi sunt suficienți pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate!
„Studiul nostru confirmă că, cu cât mergi mai mult, cu atât mai bine. Am descoperit că acest lucru se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, indiferent de vârstă și indiferent dacă locuiți într-o regiune temperată, subtropicală sau subpolară a lumii sau într-o regiune cu un amestec de clime. În plus, analiza noastră indică faptul că sunt necesari doar 4.000 de pași pe zi pentru a reduce semnificativ decesele din orice cauză și chiar mai puțini pentru a reduce decesele cauzate de boli cardiovasculare”, a declarat Maciej Banach, profesor de cardiologie la Facultatea de Medicină din Lodz (Polonia).
Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recoamndă o activitate fizică moderată timp de 150-300 de minute pe săptămână sau exerciții fizice intense timp de 75-150 de minute săptămânal. Asta înseamnă doar 30 de minute de mișcare zilnică, fie că este mers pe jos, alergare ușoară sau o altă activitate preferată.