Mulţi români îşi iau adio în acest an de la cozonacul de pe masa de Paște. Motivul este preţul mult prea mare cauzat de inflația în creștere. Pentru mulți români, produsul tradițional a devenit un real lux.
Citește și: Noi scumpiri de la 1 iulie. Pentru ce servicii și produse vor plăti românii mai mulți bani în mijlocul verii
În 2024, cozonacii sunt mai scumpi faţă de sărbătorile pascale de anul trecut. Paştele se apropie cu pași repezi, iar brutăriile și cofetăriile lucrează la foc continuu pentru a avea cozonaci pregătiţi, însă românii nu prea se înghesuie să îi cumpere. Românii vor avea Sărbători de Paşte mult mai scumpe anul acesta, iar cei care au de gând să cumpere cozonaci trebuie să îşi economisească la coșul de cumpărături pentru a-și putea permite măcar o bucată.
Motivul pentru care comenzile sunt mai scăzute, însă, este preţul prea mare. Motivele sunt diverse, printre care fluctuațiile de prețuri la materiile prime, dar și diferența mare între Paștele ortodox și cel catolic. De asemenea, puterea de cumpărare a românilor a fost afectată de inflație.
Prețurile la cozonaci sunt acum cuprinse între 15 și 35 de lei în supermarketuri și între 70 și 100 de lei la patiserii. Variantele din ultima categorie sunt lipsite de conservanți, ceea ce le conferă o valabilitate mai scurtă. Ingredientele includ rahat, cacao și mac. Cei care se mulţumesc şi cu cozonaci mai ieftini îi pot găsi în supermarketuri la 7-10 lei, însă trebuie să ştie că, de multe ori, aceste sortimente conţin doar cacao, plus conservanţi.
În România, în această perioadă, se produc între 7 şi 7,5 milioane de cozonaci. 10% din această cantitate merge către export, explică Aurel Popescu, preşedintele Rompan, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.
„Din 7 – 7,5 milioane de cozonaci pe care îi producem în această perioadă ca şi cantitate, până în 10% merge la export, un procent semnificativ. Suntem în toate ţările, suntem prezenţi peste tot, nu numai în zone unde sunt români. În Anglia s-au obişnuit să vină la magazinul românesc să cumpere cozonaci”, afirmă Aurel Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Reprezentantul Rompan a mai atras atenţia că, cel mai probabil, comercianţii vor rămâne cu stocuri de Paşte din cauza cererii prea scăzute.
„Oferta noastră cred că de data aceasta va fi mai mare decât cererea. Mi-e tare teamă că mai rămânem cu stocuri, pentru că simţim şi noi în piaţă că puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut şi atunci vânzările merg mai lent. Nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci ia cu mâna”, a indicat Aurel Popescu.