Ratele dobânzilor vor continua să crească la nivel global, până în anul 2023. Tot anul viitor, prețurile care au explodat în ultimul an vor începe să scadă, ca răspuns la acțiunile băncilor centrale, a avertizat vineri directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), citat de CNBC.
„Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate.
În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere; trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva, la întâlnirea G-20 de vineri, din Bali.
Oficialul FMI a dat vina pe pandemie – care a condus la blocaje și pe război pentru cauzele inflației, fără a face vreo precizare despre inițiativele „Green Deal” de la Bruxelles, care au triplat tarifele la energie, dintr-un foc.
Indicele preţurilor mărfurilor alimentare al Băncii Mondiale pentru perioada martie-aprilie a crescut cu 15% în ultimele două luni şi a fost cu peste 80% mai mare decât acum doi ani.
Momentan, preţurile petrolului au cunoscut o scădere. Astfel, s-au retras de la un maxim de 120 de dolari pe baril atins la începutul lunii iunie și 140 de dolari în martie, la sub 100 de dolari pe baril în această săptămână. Totuși, tarifele de la pompă continuă să se mențină extrem de mari.
În noul context inflațonist, până și americanii se plâng de instabilitate. SUA a înregistrat luna trecută un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, o situaţie descrisă de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la G-20, drept „inacceptabil de ridicată”.
Într-un interviu pentru România TV, economistul Ilie Șerbănescu a atras atenția cu privire la efectele grave ale crizei energetice, provocate de birocrații de la Bruxelles, în frunte cu Ursula von der Leyen.
„În primul rând, această criză energetică, ce pornește de la Bruxelles, nu are legătură cu războiul. A fost generată de înfumurarea celor de la Bruxelles cu decarbonizarea. Ea este necesară, dar pe 30 de ani, nu în 3 sau 5 ani. Au luat-o razna. Popoarele nu au nevoie de UE. Cred că în condițiile răzoiului, UE se va autodesființa, se va autodistruge.
În ceea ce privește România, problema este că dacă va rămâne în UE, va pieri”, a punctat Șerbănescu.