Febra peste 38 de grade Celsius, tusea însoțită de dificultăți de respirație, durerile de cap, nasul care ne curge fără să se mai oprească, durerile musculare și oboseala continuă sunt semnele clare că ne-am îmbolnăvit de gripă. În aceste condiții, indicat este să mergem la medicul de familie pentru un consult și pentru tratamentul de rigoare. Cu atât mai mult dacă avem și boli cronice, precum diabetul sau afecțiuni cardio-vasculare, și am omis să ne vaccinăm, scrie doctorulzilei.ro.
Totodată, medicii infecționiști susţin că vaccinarea este cea mai sigură metodă de a ne proteja împotriva gripei, chiar dacă virusul gripal suferă mutații, iar noile tulpini nu sunt cuprinse în formula vaccinului, cum s-a întâmplat anul acesta.
„Noul virus – AH3N2 – este o mutație genetică de la AH3N1, care este cuprins în formula vaccinului antigripal. Fiind un virus mutant are caracteristici genetice diferite, însă singura consecință este aceea că vaccinul s-ar putea să nu mai aibă aceeași eficiență”, a explicat Victor Olsavsky, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România.
Potrivit acestuia, se întâmplă în fiecare an ca astfel de mutații să apară și să circule. „Pe măsură ce noi dezvoltăm noi vaccinuri în încercarea de a ne apăra și virușii fac tot ce pot pentru a supraviețui și de aici apar aceste mutații”, a mai spus reprezentantul OMS.
Actuala mutație AH3N2 a mai circulat în urmă cu câțiva ani și a apărut în sezonul 2014-2015, mai întâi în America de Nord, unde a devenit virusul predominant, de unde, apoi, s-a răspândit în Europa. În Africa de nord și de vest virusul predominant este B, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
La noi, a fost înregistrat, până pe 4 ianuarie 2015, un singur caz de infecție cu virusul gripal AH3N2 la un pacient din București și două cazuri cu virusul B, potrivit ultimelor date ale Centrului Național de Supraveghere și Control în Gripă și Centrului Național de Gripă INCDMI Cantacuzino.
Până acum toate probele procesate la Cantacuzino au indicat o intensitate scăzută (adică puține probe prelevate au confirmat prezența virusului gripal), dar o tendință de creștere a numărului de cazuri. La nivel național, în prima săptămână a lui 2015, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 38.779, cu 15,5% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă, și cu 2,6% mai mare decât cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (38.207). Până în acest moment, nu a fost comunicat niciun deces prin gripă.
Un vârf de îmbolnăviri din pricina gripei, mai spun medicii specialiști în boli infecțioase, este așteptat pentru finalul lunii ianuarie și începutul lunii februarie.
Citeşte şi ALERTĂ medicală în România. Un nou tip de VIRUS al RĂCELII afectează mii de oameni