„Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor si Inteligenta Artificiala sunt notiuni tot mai cunoscute in randul romanilor. Odata cu popularitatea si performantele acestor tehnologii, ale caror beneficii nu pot fi negate, au aparut in mod firesc si voci care ridica problema efectelor negative pe care implementarea noilor tehnologii ar putea sa le genereze. In acest context, este de datoria autoritatilor sa ofere cetatenilor informatii corecte, obiective, care sa ii ajute sa ia decizii informate, bazate pe date concrete.
Conform unui studiu ANCOM cu privire la atitudinile si perceptiile utilizatorilor de comunicatii electronice, doua treimi dintre ei cunosc faptul ca retelele de comunicatii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiatii, iar 40% dintre ei nu se protejeaza de acestea. De fapt, cat de mari sunt radiatiile? Ma protejeaza normele in vigoare sau este nevoie sa ma protejez si singur? Venim in intampinarea tuturor cetatenilor cu rezultatele masuratorilor de specialitate pe care le facem, dar si cu cateva recomandari care ar putea sa schimbe obiceiurile acestora in utilizarea echipamentelor electronice„, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.
ANCOM a monitorizat cu o serie intreaga de senzori / sisteme fixe si mobile spectrul de frecvente radio. Astfel, conform rezultatelor masuratorilor efectuate in conformitate cu prevederile Recomandarii ECC (02) 04 privind metodele de masurare a radiatiilor electromagnetice neionizante, nivelurile de emisie se situeaza mult sub limitele maxime admise de legislatie.
Mai jos aveti doua grafice cu radiatiile emise inainte si dupa punerea in functiune a statiilor 5G.
Cristin POPA, director executiv al ANCOM, in cadrul evenimentului organizat la Cluj-Napoca a declarat, la rândul său: „Masuram permanent intensitatea campului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficsi si mobili, in preajma spitalelor, a scolilor si in locuri aglomerate si facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor doua harti. Aceste masuratori se mediaza la fiecare 6 minute, toate rezultatele incadrandu-se fara exceptie in limitele legale, inclusiv cele pe care le-am facut dupa punerea in functiune a primelor statii 5G din Romania, cand am constatat ca valorile sunt de doar 3% din valoarea limita stabilita prin lege, similare cu cele obtinute inainte de instalarea statiilor 5G„.
De asemenea Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, ne ofera o serie de sfaturi pentru a reduce expunerea
Utilizarea speaker-ului in timpul convorbirii;
Utilizarea unui dispozitiv de tip hands-free cu fir;
Reducerea timpului petrecut utilizand dispozitivul;
Ducerea telefonului la ureche dupa ce conexiunea a fost realizata (in primele
momente dupa initierea apelului, telefonul emite semnale mai puternice
pentru realizarea conexiunii cu statia de baza);
Reducerea timpului de utilizare terminalului in zonele cu semnal slab
(telefonul emite cu putere mai mare, pentru a putea fi „vazut” de statia de
baza);
Evitarea pozitionarii terminalului in apropierea corpului, chiar si in cazul
neutilizarii lui (terminalul, desi nu este in convorbire/sesiune de date,
comunica cu reteaua).